Πότε καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου;

Μπορεί για κάποιους να φαίνεται περίεργο, όμως ναι! Υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου

Της Δέσποινας Τσίρου

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου θεσπίστηκε πριν από 38 χρόνια στην Αμερική και έκτοτε γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου.

Η ιστορία πίσω από τον εορτασμό

Όλα ξεκίνησαν το 1981, όταν ένα ζευγάρι από τη Λουιζιάνα έκανε μια πρόταση στον δήμαρχο, τον κυβερνήτη και τον τοπικό επίσκοπο να κηρύξουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Παγκόσμια Ημέρα Γάμου.

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια προκειμένου αυτή η πρόταση να γίνει πραγματικότητα. Έτσι, από το 1983 γιορτάζεται κυρίως στην Αμερική.

Το 1993 η Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου ευλογήθηκε από τον Ιωάννη Παύλο Β’.

Όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη μέρα «τιμά τον άνδρα και τη γυναίκα ως τo θεμέλιο της οικογένειας, το βασικό στοιχείο της κοινωνίας. Επιδοκιμάζει την ομορφιά της αφοσίωσης, των θυσιών και της χαράς στην καθημερινή τους ζωή ως παντρεμένο ζευγάρι».

 

Ο γάμος στην αρχαία Ελλάδα

Οι κοπέλες παντρεύονταν σε εφηβική ηλικία και οι υποψήφιοι γαμπροί πήγαιναν στο σπίτι της μέλλουσας νύφης με δώρα για την ίδια και τον πατέρα της. Οι γαμπροί ανταγωνίζονταν μεταξύ τους και ο πατέρας διάλεγε ποιος ήταν ο κατάλληλος.

Αφού ο πατέρας της νύφης διάλεγε τον γαμπρό, μετά έδινε την προίκα, που τότε λεγόταν «μείλια» και στη συνέχεια λάμβανε χώρα η «ειλαπίνη». Η «ειλαπίνη» ήταν ένα συμπόσιο, κάτι σαν γλέντι, πριν η νύφη αφήσει το πατρικό της σπίτι για πάντα.

Κατά κύριο λόγο, η νύφη ήταν 12-16 ετών και ο γαμπρός 24-30. Ένας λόγος που η νύφη ήταν τόσο μικρή ήταν η διαφύλαξη της αγνότητάς της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM