Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Τα οφέλη τού να αγκαλιάζεις!

Η 21η Ιανουαρίου είναι ‒ανεπίσημα‒ η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς – Ποια η σημασία της αγκαλιάς και πόση αξία έχει εν μέσω πανδημίας; – Εσύ πόσες φορές αγκάλιασες κάποιον σήμερα;

Μια αγκαλιά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί τη σωματική και πνευματική μας υγεία. Γι’ αυτό, ίσως, και τη σημερινή ημέρα (21 Ιανουαρίου), αν και δεν έχει θεσπιστεί επίσημα από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, ολοένα και περισσότερες χώρες την αναπαράγουν και την υιοθετούν.

Της Φωτεινής Σταμογιώργου

Η αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο!

Οι ειδικοί θεωρούν την αγκαλιά ως το καλύτερο φάρμακο, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία, καθώς τα οφέλη της είναι πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να φανταστεί κανείς. Μάλιστα, έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει καλύτερη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μόλις 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά προκειμένου να μειωθούν η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες, ενώ αυξάνουν την ορμόνη της ευεξίας, όπως η ωκυτοκίνη, ή την «ορμόνη της αγάπης», την οξυτοκίνη.

«Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», επισημαίνουν οι περισσότεροι σύγχρονοι ψυχολόγοι.

ζευγάρι που αγκαλιάζεται

Αγκαλιές εν μέσω πανδημίας: Το «απαγορευμένο»

Το τελευταίο διάστημα οι αγκαλιές, τα αγγίγματα και γενικότερα η επαφή έχουν μετουσιωθεί σε κάτι απαγορευμένο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Κατά κάποιον τρόπο, θα λέγαμε πως οι αγκαλιές και η σωματική επαφή έχουν «ποινικοποιηθεί» στον βωμό της δημόσιας υγείας.

Κατανοητό και δικαιολογημένο, ωστόσο οι αγκαλιές έχουν τόσες θεραπευτικές ιδιότητες που ούτε φανταζόμαστε και επιδρούν σημαντικά τόσο στην υγεία μας όσο και στη διάθεση και την ψυχοσύνθεσή μας. Μας κάνουν πιο χαρούμενους, και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς.

Επιπλέον, οι αγκαλιές είναι μια κίνηση αγάπης προς το πρόσωπό μας, ακόμη και τις στιγμές εκείνες που ούτε εμείς δεν μας αγαπάμε όσο και όπως πρέπει. Μια μικρή υπενθύμιση πως αξίζουμε όλη την αγάπη του κόσμου.

Όσο άσχημη μέρα και αν έχεις, αν γυρίσεις σπίτι και ένα αγαπημένο σου πρόσωπο σε αγκαλιάσει, στιγμιαία θα νιώσεις πως όλη σου η κούραση έφυγε. Ακόμη και άρρωστος να είσαι με μια απλή γρίπη, μια αγκαλιά μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πολύ καλύτερα.

Δεν το λέω εγώ, αλλά οι ειδικοί. Μάλιστα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον των ΗΠΑ, αφού μελέτησαν τη σχέση της αγκαλιάς με τη γρίπη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πολύ αγκαλιάζεσαι, τόσο πιο δύσκολα εμφανίζεις συμπτώματα κρυώματος ή γρίπης.

Πού βοηθούν οι αγκαλιές;

δύο αγκαλιασμένα ξύλινα ανθρωπάκια

Αποδεδειγμένα, οι αγκαλιές μάς κάνουν καλό. Και μπορεί αυτή την περίοδο να αποτελούν «μήλον της Έριδος», ωστόσο τα οφέλη τους είναι πολλά. Πιο αναλυτικά, μια αγκαλιά:

  • Μεγαλώνει ψυχικά και νοητικά υγιή παιδιά, ενώ αποδεδειγμένα τα κάνει και πιο ευτυχισμένα.
  • Μειώνει τον πόνο, καθώς κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς διαρκείας παράγονται ενδορφίνες, οξυτοκίνη και σεροτονίνη.
  • Βελτιώνει την υγεία των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς.
  • Νικά την κατάθλιψη, τον θυμό και γενικότερα τα αρνητικά συναισθήματα, αφού ανεβάζει τα επίπεδα της ορμόνης της χαράς και της ευεξίας.
  • Ισχυροποιεί τη σχέση μας με το άλλο άτομο, καθώς αυξάνει την ορμόνη της αγάπης.
  • Ωφελεί τη σεξουαλική επαφή, καθώς μεγιστοποιεί την ηδονή.
  • Βοηθάει την καρδιά μας, αφού έχει παρατηρηθεί πως μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων μπορεί να μειώσει την υπέρταση.
  • Βοηθά στο να κόψεις μια κακή συνήθεια, όπως το κάπνισμα, το τρίψιμο των χεριών ή του λοβού.
  • Καταπολεμά το στρες, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό να λειτουργεί καλύτερα και να απωθεί αποτελεσματικότερα τους παθογόνους εισβολείς.

ζευγάρι που αγκαλιάζεται σε σταθμό του μετρό

Η πανδημία θα περάσει και θα επέλθει η κανονικότητα με τις αγκαλιές προς όλους!

Μέχρι τότε, όμως, να δείχνετε την αγάπη σας στα οικεία σας πρόσωπα με κάθε τρόπο και να δίνετε σφιχτές και μεγάλες αγκαλιές, έστω και νοερά. Τις έχουμε όλοι τόσο ανάγκη και ας διστάζουμε να το παραδεχτούμε!

Ευελπιστώ να αναπληρώσουμε σύντομα τον χαμένο χρόνο και να αγκαλιάσουμε ξανά, χωρίς λόγο και αφορμή, αλλά από καρδιάς. Μας κάνει τόσο καλό! Εξάλλου, το καλύτερο μέρος του κόσμου είναι μέσα σε μια ζεστή αγκαλιά. Σωστά;

 «Hugging is a silent way of saying... you matter to me!» ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM