Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Διεκδικούμε ζωή με υγεία, ισότητα και αξιοπρέπεια!»

Η 3 Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρία/Ειδικές Ανάγκες) από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992, τη χρονιά που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα ΑμεΑ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να προωθηθούν δράσεις υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας.

Τι σηματοδοτεί η σημερινή μέρα;

Η μέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Δείτε αναλυτικά τη Διακήρυξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) για την Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα:

«Το βράδυ της 3ης Δεκέμβρη, το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων και των Ελληνίδων, θα φωτιστεί με τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος!

Η πανδημία να μη γίνει η προκρούστεια κλίνη για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους

Διεκδικούμε ζωή με υγεία, ισότητα και αξιοπρέπεια!

Η πανδημία Covid-19, που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και τη χώρα μας, έφερε στο προσκήνιο με τον πιο σκληρό τρόπο τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.

Ανέδειξε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας του ρημαγμένου Ε.Σ.Υ. και τις αδυναμίες του τομέα κοινωνικής προστασίας και υποστήριξης, με τραγικό παράδειγμα το περιστατικό της Καβάλας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι οργανώσεις μέλη της εξέφρασαν με κάθε τρόπο την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας με πλήρη συμμετοχή των ΑμεΑ, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Από την αρχή της πανδημίας, όμως, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις έχουν υποστεί διακρίσεις, χωρίς να γίνουν δέκτες οποιασδήποτε διακριτής προστασίας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. μαζί τις οργανώσεις της αλλά και τα ευρωπαϊκά αντιπροσωπευτικά όργανα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους χρειάστηκε να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια στην καταπάτηση κεκτημένων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, ελέω πανδημίας.

Όπως και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, έτσι και τα άτομα με αναπηρία εκτέθηκαν σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και θανάτων, ιδιαίτερα όσοι από αυτούς διαμένουν σε κλειστές δομές και ιδρύματα....».

Δείτε περισσότερα στο health4u.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM