Παρόλο που οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη έναν καθολικό ορισμό ή ένα συμφωνημένο πλαίσιο, υπάρχουν πολλά που γνωρίζουμε.
- Η ευτυχία είναι μια κατάσταση, όχι ένα χαρακτηριστικό. Με άλλα λόγια, δεν είναι ένα μακροχρόνιο, μόνιμο χαρακτηριστικό ή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, αλλά μια πιο φευγαλέα, μεταβλητή κατάσταση.
- Η ευτυχία ταυτίζεται με το αίσθημα ευχαρίστησης ή ικανοποίησης, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να συγχέεται με τη χαρά, την έκσταση, την ευδαιμονία ή άλλα πιο έντονα συναισθήματα.
- Η ευτυχία μπορεί να είναι είτε συναίσθημα είτε επίδειξη, που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα μια εσωτερική ή εξωτερική εμπειρία, αλλά μπορεί να είναι και τα δύο.
Τι είναι η ευτυχία για την Θετική Ψυχολογία;
Η έννοια της ευτυχίας στη Θετική Ψυχολογία εξαρτάται πραγματικά από το ποιον ρωτάτε.
Η ευτυχία είναι συχνά γνωστή στην θετική ψυχολογία, ως υποκειμενική ευημερία. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι ένα από τα βασικά συστατικά της, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι και υποκειμενική ευημερία.
Με τόσες πολλές απόψεις για την ευτυχία, δεν είναι περίεργο ότι είναι λίγο δύσκολο να προσδιοριστεί επιστημονικά και ότι σίγουρα υπάρχει διαφωνία για το τι ακριβώς είναι. Σύμφωνα με τους ερευνητές Chu Kim-Prieto, Ed Diener και τους συνεργάτες τους (2005), υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι με τους οποίους η ευτυχία έχει προσεγγιστεί στη θετική ψυχολογία:
- Η ευτυχία ως σφαιρική αξιολόγηση της ζωής και όλων των πτυχών της.
- Η ευτυχία ως ανάμνηση προηγούμενων συναισθηματικών εμπειριών.
- Η ευτυχία ως συνάθροιση πολλαπλών συναισθηματικών αντιδράσεων σε βάθος χρόνου (Kim-Prieto, Diener, Tamir, Scollon, & Diener, 2005).
Αν και γενικά όλοι συμφωνούν ότι ευτυχία είναι να είσαι ικανοποιημένος με τη ζωή, να έχεις καλή διάθεση, να νιώθεις θετικά συναισθήματα κ.λπ. – οι ερευνητές δυσκολεύτηκαν να συμφωνήσουν για το εύρος της.
Ευτυχία και νόημα της ζωής
Η ευτυχία και το νόημα έχουν μια ευδιάκριτη γραμμή μεταξύ των δύο. Σπάνια συγχέονται ή χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, περιγράφοντας δύο πολύ διαφορετικές εμπειρίες.
Οι άνθρωποι μπορεί κάνουν τα πάντα στην προσπάθειά τους για ευτυχία, αλλά η αναζήτηση για νόημα της ζωής είναι ένα βασικό μέρος αυτού που μας κάνει ανθρώπους, και αυτό είναι μοναδικό. Σε αντίθεση με την ευτυχία, το νόημα δεν είναι μια φευγαλέα κατάσταση που παρασύρεται, αλλά μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του σκοπού και η αίσθηση συνεισφοράς σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας.
Διαφορές
- Το να θεωρεί κανείς τη ζωή του εύκολη ή δύσκολη σχετίζεται με την ευτυχία, αλλά όχι με νόημα.
- Το να αισθάνεσαι υγιής σχετίζεται με την ευτυχία, αλλά όχι με νόημα.
- Το να νιώθεις καλά σχετιζόταν με την ευτυχία, όχι με το νόημα.
- Η έλλειψη χρημάτων δεν επηρεάζει το νόημα.
- Το να βοηθάς ανθρώπους που έχουν ανάγκη συνδέεται με το νόημα αλλά όχι με την ευτυχία.
- Η ευτυχία σχετιζόταν περισσότερο με το να παίρνεις, ενώ το νόημα σχετιζόταν περισσότερο με το να δίνεις.
- Όσο περισσότεροι άνθρωποι ένιωθαν ότι οι δραστηριότητές τους ήταν συνεπείς με τα βασικά θέματα και τις αξίες του εαυτού τους, τόσο μεγαλύτερο νόημα ανέφεραν στις δραστηριότητές τους.
- Το να βλέπει κανείς τον εαυτό του ως σοφό, δημιουργικό και ακόμη και ανήσυχο συνδέεται με το νόημα της ζωής, αλλά δεν είχε καμία σχέση (και σε ορισμένες περιπτώσεις, έδειξε ακόμη και αρνητική σχέση) με την ευτυχία (Kaufman, 2016).