Η αλεξιθυμία χαρακτηρίζεται από την δυσκολία επικοινωνίας και αναγνώρισης των συναισθημάτων στις σχέσεις. Πολλοίς κόσμος δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη αυτής της κατάστασης όμως εκτιμάται ότι 1 στα 10 άτομα ταλαιπωρείται.
Συχνά η αλεξιθυμία θεωρείται δευτερεύουσα διάγνωση σε άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας και αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης και του αυτισμού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι με αυτές τις ψυχικές καταστάσεις έχουν προβλήματα έκφρασης και αναγνώρισης συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι επηρεάζει μόνο ένα μικρό ποσοστό. Τα άτομα που έχουν αλεξιθυμία μπορεί να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έκφραση συναισθημάτων στις σχέσεις τους που θεωρούνται κοινωνικά κατάλληλα, όπως η ευτυχία σε μια χαρούμενη περίσταση. Άλλοι μπορεί επιπλέον να έχουν πρόβλημα να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους.
Αλεξιθυμία – Αίτια
Τα αίτια της αλεξιθυμίας δεν είναι απολύτως κατανοητά. Υπάρχει πιθανότητα να είναι γενετική. Η κατάσταση μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης. Μελέτες τη συνδέουν με την απάθεια και το άγχος.
- Αλεξιθυμία και αυτισμός
Τα συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού είναι ευρύτατα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά στερεότυπα που σχετίζονται με αυτή την κατάσταση. Ένα σημαντικό στερεότυπο είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, κάτι που σε μεγάλο βαθμό δεν ευσταθεί. Ταυτόχρονα, έρευνα δείχνει ότι το 50% των ατόμων με αυτισμό βιώνουν επίσης την αλεξιθυμία. Με άλλα λόγια, είναι η αλεξιθυμία που προκαλεί την έλλειψη ενσυναίσθησης και όχι ο αυτισμός.
- Αλεξιθυμία και κατάθλιψη
Είναι επίσης δυνατό να βιώσετε την αλεξιθυμία μαζί με κατάθλιψη. Έχει παρατηρηθεί σε μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές καθώς και στη σχιζοφρένεια. Η έρευνα δείχνει ότι μεταξύ 32 και 51% των ατόμων με καταθλιπτικές διαταραχές έχουν επίσης αλεξιθυμία.
Διαβάστε την συνέχεια στη - health4u.gr