Κατά κοινή ομολογία, τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου είναι αρκετά τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.
Η σωστή χρονική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου μπορεί να μας «φορτίσει» με ενέργεια για όλη την υπόλοιπη μέρα, αλλά τα οφέλη δεν βρίσκονται μόνο εκεί.
Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι συμπεριφορές του ύπνου αλλάζουν, με τον μεσημεριανό ύπνο να γίνεται πιο συχνός. Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν καταλήξει για το αν ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της γνωστικής μείωσης και της άνοιας στους ηλικιωμένους ή εάν ο ίδιος αποτελεί σύμπτωμα άνοιας.
Μεσημεριανός ύπνος και οφέληΌταν ξυπνάμε από έναν καλό ύπνο, η ομοιοστατική πίεση ύπνου είναι χαμηλή. Η πίεση αυξάνεται αργά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι να κοιμηθούμε. Ο ύπνος τη νύχτα μειώνει την ομοιοστατική πίεση και ο κύκλος ξεκινά ξανά την επόμενη ημέρα.
Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει την ομοιοστατική πίεση ύπνου, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο ξεκούραστοι και να έχουμε καλύτερη απόδοση. Ως αποτέλεσμα, ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει σε:
- Μείωση της υπνηλίας
- Βελτίωση της μάθησης
- Καλύτερη μνήμη
- Καλύτερο συναισθηματικό έλεγχο
Ο μεσημεριανός ύπνος βοηθά εμφανίζει οφέλη και στην οδήγηση. Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι επικίνδυνη για τον ίδιο τον οδηγό, τους επιβάτες αλλά και όσους βρίσκονται στον δρόμο. Οι οδηγοί με υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας εμπλέκονται σε εκατοντάδες χιλιάδες τροχαία ατυχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, πρέπει πρώτα να κοιμάστε επαρκώς (7-8 ώρες) κάθε βράδυ, ενώ πριν από την οδήγηση μεγάλης διάρκειας ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Διαβάστε περισσότερα για τις παρενέργειες του μεσημεριανού ύπνου στο health4u.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Γιώργος Κιμούλης: Έβρισε και κλότσησε την Ζέτα Δούκα – Τι είπε η ίδια
- Σοφία Μπεκατώρου: «Μίλησα τώρα γιατί έμαθα ότι αποπλανεί παιδιά»
- Δυσκοιλιότητα: Βότανα και τροφές που περιορίζουν τα συμπτώματα της