Ακόμα, και μόλις έχω αρχίσει, η Ελληνίδα παρακαλώ (αδελφή των Πτολεμαίων) Κλεοπάτρα, το παλάτι του Φαρούκ, η απέραντη έρημος Σαχάρα (το 96% της Αιγύπτου είναι… ακατοίκητο) κι ένας από τους πιο ζωηρούς και φιλόξενους λαούς του πλανήτη, που οδηγούν με εξίσου ζωηρό τρόπο. Ναι, την Αίγυπτο την έχω ευχαριστηθεί στο μάξιμουμ. Και θα την ευχαριστηθείς κι εσύ. Το σημαντικότερο: τώρα δεν θα ξοδευτείς.
Το ταξίδι σε αυτήν τη γεμάτη αντιθέσεις χώρα για κάποιους είναι όνειρο ζωής. Περνώντας τη χερσόνησο του Σινά, τη διώρυγα του Σουέζ και την Τάμπα (ερχόμενος από Ισραήλ), μπαίνεις στη γη της Αιγύπτου. Ταξιδεύεις χιλιάδες χρόνια πριν.Ταξιδεύεις στο ένδοξο παρελθόν της, ενώ, το παρόν στα μάτια σου είναι, αν μη τι άλλο, μια υπέροχη πρόκληση. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ενδώσεις!
Γλυκιά ζωή σε Κάιρο και ΑλεξάνδρειαΣτο Κάιρο, που θεωρείται η πρωτεύουσα ολόκληρης της Αφρικής, αρχικά έρχεσαι αντιμέτωπος με τη φτώχεια σε όλο της το «μεγαλείο». Σπίτια με τσιμέντα και σοβάδες (χωρίς κεραμίδια, πέτρες και τα υπόλοιπα απαραίτητα για εμάς τους Ευρωπαίους) και στο βάθος επιβλητικές πυραμίδες που αποτελούν το καμάρι των ντόπιων.
Ενδιάμεσα θα δεις δεκάδες αλσύλλια με φοίνικες, που γίνονται το καλύτερο κάδρο για τον φακό. Πιτσιρίκια κολλάνε τα μουτράκια τους στα τζάμια του αυτοκινήτου ζητώντας καραμέλες ή -ακόμα καλύτερα για εκείνα- ευρώ.
Εκεί ζουν, πλην όμως δεν βασιλεύουν και οι τρεις τάξεις. Το 1/3 είναι εύποροι οικονομικά, το 1/3 ανήκουν στη μεσαία τάξη (με μισθό από 1.500 έως 1.700 ευρώ) και το υπόλοιπο 1/3 κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πρώτος μισθός στην Αίγυπτο είναι κάτι παραπάνω από 150 ευρώ (τον μήνα).
Οδήγηση και ασφάλεια
Η οδήγηση είναι το πιο απαιτητικό «σπορ». Στάνταρ τρόπος, η… σφήνα, με την κόρνα να ανάγεται στο πλέον χρήσιμο «εργαλείο» του αυτοκινήτου. Το γκάζι και το φρένο είναι δευτερεύοντα. Φανάρια στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με τον Νείλο και τα τρία νησάκια του, στα οποία κατοικούν κυρίως ψαράδες, είναι σπάνιο «φρούτο».
Τα εξωτικά, πάλι, φρούτα με τις γλυκόξινες γεύσεις (και φυσικά οι μπανάνες), συνήθη. Μόνο στις αντίστοιχες Ομόνοια – Σύνταγμα θα δείτε τον «Σταμάτη» και τον «Γρηγόρη». Στις δικές τους λεωφόρους Κηφισίας, Μεσογείων και Αλεξάνδρας οι τροχονόμοι αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της ρύθμισης της κυκλοφορίας, ή, απλούστερα, απέχουν και παίρνεις το ρίσκο του να διαβείς τον δρόμο.
Την πρώτη ημέρα πιστεύεις ότι ο Θεός σου κάνει πλάκα. Επί δεκαπέντε λεπτά διερωτάσαι πώς θα περάσεις απέναντι από τη λεωφόρο όπου βρίσκεται, για παράδειγμα, το ξενοδοχείο «Pyramisa» για να σεργιανίσεις δίπλα στον Νείλο. Περιμένεις να κόψει η κυκλοφορία (το σενάριο είναι πολύ χλομό) ή κάποιος να δεήσει να φρενάρει.
Μην το σκέφτεσαι: κάνε σήμα στους οδηγούς να σταματήσουν, όταν τουλάχιστον βλέπεις ότι δεν τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και… walk like an Egyptian, που λέει και το hit στο οποίο στα 80s οι Bangles έκαναν απίστευτη διασκευή.
Alexander The Great
Φύγαμε για Αλεξάνδρεια. Μπαίνοντας από τις πύλες της πανέμορφης πόλης που βρέχεται από τη Μεσόγειο, θα δεις την επιγραφή Αλεξάνδρεια πρώτα στα ελληνικά. Στη συνέχεια, πάνω από μία γέφυρα φιγουράρει ένα τεράστιο μπρούντζινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ιππεύει τον Βουκεφάλα.
Νιώθεις περηφάνια (για τον Alexander the Great, που ο ανδριάντας του δεσπόζει και στην είσοδο της διάσημης βιβλιοθήκης της πόλης) και προχωρείς προς το παλάτι του Φαρούκ. Σπάνιας ομορφιάς, αποτελεί «φιλετάκι» για τον φακό.
Πρόκειται για την πιο καθαρή πόλη της Αιγύπτου, ενώ εδώ θα κάνεις dolce vita με όλη τη σημασία των λέξεων. Η βιβλιοθήκη είναι hi-tech αρχιτεκτονικό ποίημα. Ένας μικρόκοσμος από μελάνι απλώνεται μπροστά στα μάτια σου. Το πρώτο τυπογραφείο, αλλά και ιερογλυφικά και φυσικά συλλεκτικά βιβλία βρίσκονται εκεί.
DO'S - DONT'S
- Στο «Sheraton», το «Pyramisa», το «Four Seasons» του Καΐρου. Αν πάλι θέλετε να κολυμπήσετε -έστω και αν τα κύματα είναι τεράστια, μια και οι ελληνικές δαντελωτές ακτές δεν είναι συνήθεις στην Αίγυπτο- προτιμήστε την Αλεξάνδρεια. Ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια και αρκετά προσεγμένα θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες σας.
- Λόγω έλλειψης νερού, αποφύγετε να γευτείτε λαχανικά και φρούτα. Εκτός αν έχετε τη δυνατότητα να τα πλύνετε με τα χεράκια σας! Επίσης, φροντίστε να αλλάξετε τα ευρώ σε αιγυπτιακές λίρες. Τα καλά ξενοδοχεία διαθέτουν ανταλλακτήρια, τα οποία λειτουργούν όλο το 24ωρο.
HIGHLIGHTS
- Πρώτα απ’ όλα θα πάτε στις Πυραμίδες. Η γκράντε είναι του Χέοπα, η μεσαία του Χεφρίνου και η… πικολίνα του Μικερίνου. Υπάρχουν βέβαια και β’… κατηγορίας.
- Το Μουσείο του Καΐρου, όπου απαγορεύεται να βγάλετε φωτογραφίες (σας τσεκάρουν εξονυχιστικά οι υπεύθυνοι και μόνο στον εντυπωσιακό ομολογουμένως κήπο του μπορείτε να ανοίξετε το διάφραγμα της μηχανής) είναι χάρμα οφθαλμών.
- Για να γυρίσεις τον τάφο του Τουταγχαμών (τον μόνο ασύλητο, αφού είχε φτιαχτεί κάτω από αυτόν του Ραμσή του Β’ και οι… επιτήδειοι νόμιζαν ότι δεν υπήρχε κάτι άλλο να λεηλατήσουν) και να μάθεις πέντε πράγματα, θέλεις δύο ώρες. Τεράστια χρυσά κρεβάτια και μπιμπελό για έναν άνθρωπο, που, όπως πληροφορούμαστε, είχε ύψος μόλις 1,58μ. Ένας ταριχευμένος κροκόδειλος μήκους πάνω από πέντε μέτρα δεσπόζει στην ίδια αίθουσα, αλλά και ένα τεράστιο ψάρι που, όπως μας λέει ο ξεναγός, καταβρόχθισε το… μόριο του Τουταγχαμών! Σίγουρα η πιο ιντριγκαδόρικη αίθουσα του μουσείο. Κατά τα άλλα, θα χαζέψεις απίστευτες μούμιες, αγάλματα, όλα χρυσά, και αριστοτεχνικά φτιαγμένα κοσμήματα.
- Η πυραμίδα της Γκίζας επίσης είναι μοναδικό αξιοθέατο. Ακόμα, ο Ναός του Καρνάκ, η Κοιλάδα των Βασιλέων, το Λούξορ. Η κρουαζιέρα στον Νείλο είναι επιβεβλημένη. Στον δρόμο όπου βρίσκεται το Προεδρικό Μέγαρο -μέχρι και μερικά χρόνια πριν, του Μουμπάρακ- αράζουν δεκάδες καραβάκια με τα οποία θα σεργιανίσετε το θρυλικό ποτάμι. Προτιμήστε τις μικρές κρουαζιέρες -της μίας ώρας- που θα σας κοστίσουν από τρία με τέσσερα ευρώ, και προς Θεού, μην κλείσετε ταξί (αν τουλάχιστον είστε κοντά) για να σας πάει εκεί. Θα σας πλασάρουν κρουαζιέρα με 35 ευρώ (εννοείται, περιλαμβάνεται και δείπνο και belly dancing), αλλά μόνον αν είναι μέχρι το Φράγμα του Ασουάν αξίζει!
Travellers' tips
- Αν πάτε στην Αίγυπτο με γκρουπ (κάτι που δεν είναι αναγκαίο, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ), επιμείνετε να μείνετε στη famous αγορά του Κhan el Halili για τρεις ώρες (μίνιμουμ). Φαντάσου να σου ζητούν να δεις το αντίστοιχο Μοναστηράκι σε μία ώρα. Πρακτικά είναι αδύνατο.
- Εκεί θα αγοράσετε άρωμα από άνθος λωτού (όπως αυτό που επέλεγε η Κλεοπάτρα), πάμφθηνα μεταξωτά υφάσματα, σατέν κελεμπίες, παραδοσιακές δερμάτινες τσάντες με αιγυπτιακές παραστάσεις (έναντι 13-15 ευρώ), δερμάτινα, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα (ασημένιο βραχιόλι με τεράστια πέτρα τυρκουάζ που στην Αθήνα θα το βρεις με τριακόσια ευρώ και πλέον, εκεί θα το «χτυπήσεις» -εφόσον παζαρέψετε σωστά- με 130 ευρώ). Ναργιλέδες, δερμάτινα παπούτσια από καμήλα με τη φιγούρα του Τουταγχαμών και καουμπόικα καπέλα (από πέντε έως δέκα ευρώ).
- Καζίνο, μπαρ και αίθουσα χορού διαθέτει το «Pyramisa» στο Κάιρο. Κατά μήκος του Νείλου υπάρχουν πολλά μπαράκια, κλαμπ και εστιατόρια. Οι τιμές θυμίζουν Ελλάδα. Επιβάλλεται ένα πέρασμα για πατριωτικό χαιρετισμό από τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο!
- Οι Αιγύπτιοι λατρεύουν τους Έλληνες. Αν, κορίτσια, γυρίσετε στην Ελλάδα έχοντας δεχτεί τέσσερις-πέντε προτάσεις γάμου, ενώ έχετε μείνει εκεί τέσσερα 24ωρα, μη σας κάνει εντύπωση. Τα αρσενικά έχουν κόλλημα με τις Ελληνίδες και όχι απαραίτητα με τις «ξανθογάλανες». Και οι μελαχρινές Ελληνίδες είναι περιζήτητες. «Αν είχα 10.000 κοτόπουλα θα ήμουν πλούσιος και θα σε ζητούσα απ’ τη μαμά σου» είναι μια… typical πρόταση γάμου από Αιγύπτιο.