Είναι η Σύρος η μικρή Ιταλία; Η Daily Mail την αποθεώνει

Τα ελληνικά νησιά και φέτος έχουν την τιμητική τους καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και ο διεθνής τύπος δεν σταματά να τα αποθεώνει.

Μεταξύ άλλων και η βρετανική Daily Mail, η οποία κάνει ένα οδοιπορικό σε ένα από τα νησιά των Κυκλάδων σε πρόσφατο ταξιδιωτικό της άρθρο με τίτλο «Μία μικρή Ιταλία... στην Ελλάδα».

Πρόκειται για την πανέμορφη Σύρο που την χαρακτηρίζει «μικρή Ιταλία» και κάνει ιδιαίτερη μνεία στην Ερμούπολη σαν την πιο ξεχωριστή πόλη της Ελλάδας. Μάλιστα, στο δημοσίευμα, περιγράφεται σαν ένα «ανεξερεύνητο νησί».

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος John Malathronas, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν λαβύρινθοι από σοκάκια, ασβεστωμένα σπίτια και στοίβες από μπλεγμένα δίχτυα στο λιμάνι. Η πρωτεύουσα της Σύρου είναι μία «πολυσύχναστη πόλη, της οποίας οι μεγάλες πλατείες, οι υπέροχες εκκλησίες και τα αρχοντικά σε παστέλ χρώματα μοιάζουν περισσότερο ιταλικά παρά ελληνικά».

Αρχικά, ο δημοσιογράφος κάνει μία αναφορά στην ιστορία της Ερμούπολης και στη συνέχεια ξεναγεί τους αναγνώστες στα διασημότερα αξιοθέατα της Σύρου, από την πλατεία Μιαούλη και το ιστορικό θέατρο Απόλλων μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην Άνω Σύρο, τη παλιά πρωτεύουσα του νησιού με τα ασβεστωμένα σπίτια και την πανοραμική θέα στο πέλαγος.

Ένας ιερέας από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου εξηγεί: «Η Ερμούπολη είναι Ορθόδοξη, αλλά η υπόλοιπη Σύρος είναι καθολική. Το νησί είναι υπό την προστασία του Πάπα. Τώρα γιορτάζουμε το Πάσχα μαζί στις Ορθόδοξες ημερομηνίες με ειδική εξαίρεση από το Βατικανό».

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ο συντάκτης του άρθρου κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις παραλίες του νησιού, από τις οποίες ξεχωρίζει τον Γαλησά με τη χρυσαφένια αμμουδιά, το Κίνι με το ήσυχο λιμανάκι, αλλά και τα Γράμματα, έναν προστατευόμενο κόλπο με εντυπωσιακά ιριδίζοντα νερά.

Στο τέλος του άρθρου ο δημοσιογράφος αποθεώνει τους Έλληνες για τη φιλοξενία τους λέγοντας:

«Έτσι θυμάμαι τη Σύρο. Μπορεί να είναι ένα ιδιοσυγκρασιακό και εκκεντρικό νησί, αλλά η ψυχή του ανήκει σε μία παλιομοδίτικη Ελλάδα όπου οι πράξεις γενναιοδωρίας προς τους ξένους εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους».