Ενδυνάμωση των σχέσεων Βραζιλίας – Μυκόνου μετά την επίσκεψη του νέου Βραζιλιάνου πρέσβη

βραζιλια
O αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο πρέσβης της Βραζιλίας και ο κ.Κώστας Σκαγιάς

Ο νέος πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα, κ. Ρομπέρτο Αμπντάλα, επισκέφθηκε τη Μύκονο από 14 – 16 Ιουνίου 2023 έπειτα από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού, κ. Μπρίγγου και ξεναγήθηκε στη Δήλο καθώς και σε σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί της Μυκόνου. Εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για το νησί και την φιλοξενία, ο πρέσβης πρότεινε τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ πολιτιστικού περιεχόμενου, που θα προβληθεί σε κανάλι που εξειδικεύεται στην ανάδειξη του πολιτισμού στη Βραζιλία και θα γίνει εκτενής αναφορά σε περιοδικά της χώρας. 

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας στον τομέα της προβολής της Μυκόνου στη Βραζιλία καθώς και στο ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων με τουρ οπερέιτορς της χώρας αλλά και τη συμμετοχή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην παγκόσμια έκθεση πολυτελούς τουρισμού της Λατινικής Αμερικής, ILTM που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2024 στο Σάο Πάολο. 

Με αφορμή την επίσκεψη, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Στέλιος Μπρίγγος δήλωσε: “Η επίσκεψη στη Μύκονο του πρέσβη της Βραζιλίας στην Ελλάδα, κ. Αμπντάλα, έγινε στα πλαίσια της καλλιέργειας περαιτέρω καλών σχέσεων της Βραζιλίας με τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Μας χαροποίησε ιδιαίτερα ότι ο πρέσβης έμεινε ενθουσιασμένος με τη φιλοξενία και την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, συζητήσαμε τις διαχρονικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας και τις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις μεταξύ Μυκόνου και της χώρας της Λατινικής Αμερικής καθώς και δράσεις περαιτέρω παρουσίας μας στη Βραζιλιάνικη αγορά. Είμαστε σε επαφή για να υλοποιήσουμε όσα συζητήσαμε.”. 

Ο κ. Μπρίγγος ανέφερε επίσης, ότι όσον αφορά τον τουρισμό η Βραζιλία είναι μια υπό ανάπτυξη αγορά για τη Μύκονο, με τα νούμερα των αφίξεων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, να εμφανίζονται ελαφρώς αυξημένα το 2022 σε σύγκριση με το 2019 - έτος κατά το οποίο υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση των Βραζιλιάνων επισκεπτών στο νησί. Άλλωστε, όπως τόνισε, ήταν η “μοναδική αγορά που ήταν κλειστή για δύο συνεχόμενα έτη λόγω της πανδημίας. Από το 2022 που άνοιξε, η ζήτηση των Βραζιλιάνων για τη Μύκονο είναι αισθητή.” 

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην αγορά εξερχόμενου τουρισμού της Βραζιλίας ξεκίνησε δυναμικά το 2018 με τη διοργάνωση του πρώτου workshop τουρισμού, με τίτλο “Mykonos Approach” σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βραζιλία και την Ομοσπονδία Εμπορίου, Υπηρεσιών και Τουρισμού της Σάντα Καταρίνα. Στο εν λόγω workshop, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 20 τουρ οπερέιτορς και παράγοντες της χώρας, η ομάδα του Mykonos - Santorini - Aegean Islands Promο με επικεφαλής τον Ambassador Mykonos Promo, κ.  Κωνσταντίνο Σκαγιά είχε ενεργή συμμετοχή ενημερώνοντας  τους συμμετέχοντες για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δίνοντας έμφαση στην παράδοση, στη γαστρονομία, στην ιστορία και τις πολυτελείς υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε προορισμό. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2019 προχώρησε η αδελφοποίηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη Σάντα Καταρίνα της Βραζιλίας και δρομολογήθηκαν ενέργειες ανάπτυξης συνεργασιών στον πολιτισμό και τον τουρισμό μεταξύ των δύο περιφερειών.

βραζιλια