Η Καλαμάτα είναι ένα μέρος που αξίζει κανείς να επισκεφθεί για πολλούς λόγους. Απέχει μόλις 238 χλμ από την Αθήνα και μπορεί κανείς να φτάσει εκεί μέσα σε δυόμιση ώρες περίπου.
Η διαδρομή είναι εύκολη, καθώς ο δρόμος έχει φτιαχτεί και πλέον η πρόσβαση στην όμορφη περιοχή γίνεται ευχάριστα.
Το κέντρο της πόλης έχει ανανεωθεί αρκετά με αρκετά εμπορικά μαγαζιά, καφέ, εστιατόρια, clubs και ξενοδοχεία.
Φυσικά, υπάρχουν πολλά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα που αξίζει κανείς ν’ αγοράσει πριν επιστρέψει στην βάση του.
ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑΠηγαίνοντας κανείς στην Καλαμάτα, αξίζει να επισκεφθεί την Αγία Θεοδώρα Βάστα. Ο Ναός Αγίας Θεοδώρας του νομού Αρκαδίας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστας σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές.
Η διαδρομή μέχρι εκεί, θέλει μεγάλη προσοχή, αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο τόσο για την καταπράσινη διαδρομή όσο και για το εντυπωσιακό εκκλησάκι, το οποίο χαρακτηρίζεται ως θαύμα της φύσης καθώς πάνω σε ένα μικρό βυζαντινό εκκλησάκι βρίσκονται 17 βελανιδιές, οι ρίζες των οποίων δεν φαίνονται πουθενά, ενώ από τα θεμέλιά του αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού.
Το φαινόμενο αυτό πρέπει να οφείλεται στο ότι η εκκλησία είναι πέτρινη και θολωτή με αρκετή περιεκτικότητα σε χώμα. Σε αυτό το λίγο χώμα φύτρωσε αρχικά ένα πουρνάρι που σιγά-σιγά μεγάλωσε και έριξε και τους δικούς του καρπούς. Έτσι πάνω στην οροφή της εκκλησίας φύτρωσαν αρκετά πουρνάρια, σφεντάμια και κοκορεβιθιές και μετά οι 17 βελανιδιές που η λαϊκή παράδοση το απέδωσε σε θαύμα.
Κατά διαστήματα αρκετοί έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν το θαύμα της Αγίας Θεοδώρας Βάστα, αλλά κανείς δεν τα έχει καταφέρει και έτσι οι περισσότεροι καταλήγουν σε θαύμα.
ΒΟΪΔΟΚΟΙΛΙΑΟι παραλίες που βρίσκονται σε κοντινά χωριά της Καλαμάτας θα σε εντυπωσιάσουν για τα καθαρά και πράσινα νερά τους.
Η πιο δημοφιλής παραλία είναι η Βοϊδοκοιλιά, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες. Η παραλία έχει σχήμα Ω, και το όνομά της το πήρε επειδή σε κάποιους θύμιζε την κοιλιά των χαριτωμένων βοοειδών.
Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Στο νότιο άκρο της Βοϊδοκοιλιάς αναπτύσσεται το ακρωτήριο Κορυφάσιο, όπου βρίσκονταν τα ερείπια της κλασικής πόλης της Πύλου.
ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣΜια επίσκεψη στο Κάστρο της Μεθώνης, το οποίο βρίσκεται στην κωμόπολη Μεθώνη Μεσσηνίας. Από τα σημαντικότερα οχυρωματικά κτίσματα στον Ελληνικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα όπου η Μεθώνη ήταν ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι που έκαναν οι χριστιανοί στους Άγιους τόπους. Είναι άγνωστο πότε οχυρώθηκε η θέση για πρώτη φορά, το 1205 οι Φράγκοι σταυροφόροι αναφέρεται ότι την οχύρωσαν πρόχειρα και το 1206 που κατέλαβαν τη Μεθώνη οι Ενετοί γκρέμισαν την οχύρωση αυτή και το 1209 που πήραν οριστικά τη Μεθώνη έφτιαξαν το σημερινό κάστρο και το λιμάνι του τότε οικισμού.