Στο διά ταύτα, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να πετύχουμε πιο «φιλικές» τιμές -χωρίς να υποβιβάσουμε την ποιότητα των διακοπών μας. Αυτούς τους τρόπους σάς τους μεταβιβάζουμε τώρα, μαθαίνοντας από τους επαγγελματίες πίσω από τις ιστοσελίδες κρατήσεων. Βεβαίως και απ' τη Huffpost US πoυ έχει και το manual-οδηγό για ναυτιλλόμενους.
Χρειάζεται υπομονή
Με τα καταλύματα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αεροπορικά εισιτήρια. Για καλύτερη τιμή στο αεροπλάνο, συνίσταται να κλείνουμε τουλάχιστον 70 ημέρες πριν. Για το ξενοδοχείο, όμως, κάνουμε το αντίθετο.
Το «κλειδί» για να πετύχουμε μια καλύτερη προσφορά είναι να περιμένουμε ως την τελευταία στιγμή για να κάνουμε την κράτηση.
«Οι ξενοδόχοι θα προτιμούσαν να προσφέρουν ένα δωμάτιο σε χαμηλότερη τιμή από το να μείνει άδειο, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση η τιμή μειώνεται όσο πλησιάζει η μέρα της διαμονής σας» λέει η Μελ Ντόχμεν, στέλεχος της πλατφόρμας για online κρατήσεις Orbitz.
Πρόκειται για τον νόμο της προσφοράς και τις ζήτησης. Τα ξενοδοχεία είναι πολύ περισσότερα από τα αεροπλάνα. Αφού οι πτήσεις γεμίζουν γρήγορα, οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα και με τα ξενοδοχεία. Γεμίζουν τα δωμάτιά τους με τις κανονικές τιμές, αλλά όταν το κρίνουν απαραίτητο, κάνουν εκπτώσεις για να προσελκύσουν τις κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής.
Οι αναλυτές από την εταιρεία κρατήσεων Priceline ερεύνησαν όλες τις κρατήσεις δωματίων που έγιναν μέσω τις ιστοσελίδας τους από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.
Διαπίστωσαν ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ήταν, κατά μέσο όρο, πολύ πιο φτηνές συγκριτικά με αυτές που είχαν γίνει πολύ καιρό πριν.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας που οι αναλυτές μοιράστηκαν με τη Huffpost US, η κατάλληλη στιγμή για να κλείσουμε ένα κατάλυμα είναι μόλις μια ημέρα πριν.
Για παράδειγμα, αυτός είναι ο μέσος όρος των τιμών στα ξενοδοχεία της Μασαχουσέτης, σημειώνει και η ελληνική Huffington Post: 244 δολάρια όταν η κράτηση έγινε 90 μέρες πριν την διαμονή, 205 δολάρια όταν έγινε πριν 40 μέρες και 141 δολάρια μόλις μια μέρα πριν. Αρα, η μείωση είναι σημαντική.
Κοιτάμε το ρολόι μας
Ακόμα και η ώρα της ημέρας που θα κάνουμε την κράτηση παίζει ρόλο. Αν έχουμε την δυνατότητα να κλείσουμε δωμάτιο τελευταία στιγμή, ας το «τερματίσουμε».
«Αν δεν είστε ανυπόμονοι, μπορείτε να κλείσετε ακόμη και την ίδια μέρα, για μια καλύτερη έκπτωση» υποστηρίζει ο Σαμ Σανκ, ο διευθυντής και συνιδρυτής της ταξιδιωτικής εφαρμογής Hotel Tonight, που ειδικεύεται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
«Κατά μέσο όρο, η διαμονή μας την ίδια μέρα της κράτησης θα κοστίσει 10%λιγότερο από ότι θα κόστιζε αν κλείναμε το δωμάτιο μια μέρα πριν και, συνήθως, γύρω στις 4 το απόγευμα πέφτουν κατακόρυφα» πρόσθεσε ο Σανκ και πρότεινε ως την ιδανική ώρα τις 8 το βράδυ, για μια επιπλέον 5-10% έκπτωση.
Η «τελευταία» στιγμή έχει και μειονεκτήματα
Βέβαια, η «τελευταία» στιγμή δεν είναι πάντα προς όφελός μας.
Αυτή η τακτική της εξοικονόμισης χρημάτων έχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Ρισκάρουμε να μείνουμε χωρίς δωμάτιο.
«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι θα κοιμηθείς στο αγαπημένο σου ξενοδοχείο ή στην περιοχή που σε βολεύει, αυτή μάλλον δεν είναι η σωστή τακτική για σένα» συμβουλεύει ο Ντόχμεν.
Ειδικά όταν κλείνουμε για να παρευρεθούμε σε ένα δημοφιλές γενονός, όπως ένα φεστιβάλ με χιλιάδες τουρίστες, τα δωμάτια είναι sold out πολύ καιρό πριν και δεν μας παίρνει ούτε λεπτό καθυστέρησης.
Ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης δεν ισχύει πάντα. Έχει και εξαιρέσεις.Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να καθορίσουν την διαθεσιμότητα των δωματίων και, κατά συνέπεια, την τελική τιμή. Μην ξεχνάμε και ότι το κάθε ξενοδοχείο έχει την δική του τακτική στις τιμές.
«Συμβαίνουν και τα απρόοπτα. Ενα τουριστικό γκρουπ μπορεί να ακυρώσει την κράτηση και ξαφνικά να αδειάσουν τα δωμάτια ή να διεξαχθεί στο ξενοδοχείο μια σημαντική εκδήλωση που θα αυξήσει τις τιμές διαμονής» τονίζει ο Τζόελ Μπράντον, διευθυντής του TransPerfect.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν προγραμματίζουμε ένα ταξίδι, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ζήτηση στην συγκεκριμένη περίοδο και στο συγκεκριμένο μέρος για να δούμε αν μας «παίρνει» να περιμένουμε κι άλλο.
Δεν ρισκάρουμε να μείνουμε χωρίς κατάλυμα, αλλά δεν είμαστε και βιαστικοί. Παρακολουθούμε συνεχώς για νέες προσφορές.
Οι ιδανικές μέρες για διαμονή:
Οι ημέρες τις εβδομάδας που επιθυμούμε να μείνουμε στο ξενοδοχείο καθορίζουν, επίσης, τις τιμές.
Αν έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε, καλύτερα να κοιμηθούμε Κυριακή βράδυ.
«Οι τιμές για τις Κυριακές είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες από τις Παρασκευές ή τα Σάββατα. Οπότε, αντί να μείνεται Παρασκευή- Σάββατο, να μείνεται Κυριακή- Δευτέρα» συμβουλεύει ο Σαμ Σανκ.
Με αυτή την τακτική, θα αποφύγετε και την πολυκοσμία σε δημόσιους χώρους και εστιατόρια.
Ο Τζόελ Μπράντον συμφωνεί σε αυτό, επίσης.
Το διήμερο Κυριακή-Δευτέρα δεν είναι και τόσο δημοφιλές, καθώς οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου έχουν γυρίσει στα σπίτια τους για να προετοιμαστούν για τη δουλειά. Έτσι, η τιμή πέφτει.
Στην μέση της εβδομάδας από την άλλη, το ξενοδοχείο μπορεί να είναι γεμάτο με κόσμο που διαμένει για επαγγελματικούς λόγους, οπότε η τιμή ανεβαίνει.
Η κατάλληλη εποχή του χρόνου:
Ο κανόνας είναι απλός: Να μην πηγαίνουμε όποτε πάνε όλοι οι άλλοι.
Το ξενοδοχείο είναι εκεί όλες τις ημέρες του χρόνου. Για να εξοικονομήσουμε χρήματα επιλέγουμε εποχές που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση.
Η κάθε περιοχή, ανάλογα με την τοποθεσία της και τις δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε εκεί, έχει την «τιμητική» της κάποιους συγκεκριμένους μήνες του χρόνου. Οι τιμές τότε ανεβαίνουν.
Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να μην πηγαίνουμε, για παράδειγμα, τον Ιούλιο σε ένα ελληνικό νησί. Αν έχουμε την δυνατότητα, να το επισκεφτούμε τον Σεπτέμβριο και να βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το ξενοδοχείο για να «πιάσουμε» την καλύτερη προσφορά.
Tips για εξοικονόμιση χρημάτων από τους ειδικούς:
- Μπορούμε να εγγραφούμε σε προγράμματα επιβράβευσης πελατών για να κερδίζουμε πόντους και να απολαμβάνουμε διάφορα προνόμια, που συχνά σχετίζονται με την τιμή.
- Στοχεύουμε σε μέρες εκπτώσεων, όπως η Black Friday.
- Οι ιστοσελίδες κρατήσεων έχουν μεγαλύτερες προσφορές και καλύτερα ταξιδιωτικά πακέτα σε πιο «ήσυχους» μήνες, δηλαδή μήνες που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση. Αυτό μπορεί να είναι περιοριστικό, όμως αν έχουμε την επιλογή γιατί όχι...
- Οι ταξιδιωτικές ιστοσελίδες συχνά παραπλανούν τους πελάτες με επισημάνσεις όπως: «μονο 2 δωμάτια διαθέσιμα», «αυτό το δωμάτιο κρατήθηκε μόλις 2 λεπτά πριν». Καλύτερα να το τσεκάρουμε παίρνοντας εμείς οι ίδιοι τηλέφωνο στο ξενοδοχείο.
- Κλείνουμε δωμάτια επικοινωνόντας απευθείας με το ξενοδοχείο και όχι μέσω ιστοσελίδας, για πιο ευνοϊκά πακέτα.
- Δεν υπάρχει βασικός κανόνας για το πότε είναι η ιδανική στιγμή να κάνουμε μια κράτηση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίσουν τις τιμές και κάποιες φορές παίζει ρόλο και η «τύχη» για το αν θα πετύχουμε κάποια προσφορά.
«Αν είστε ευέλικτοι όσον αφορά το που και το πότε θέλετε να ταξιδέψετε, μπορείτε να κάνετε διακοπές 5 αστέρων με τιμές 3 αστέρων», τονίζει ο Τζόελ Μπράντον.