Σαν σήμερα, στις 10 Μαρτίου του 1925, πριν από 95 χρόνια, στην ταβέρνα του Μοίρα, στην οδό Τζαβέλα στον Πειραιά δημιουργήθηκε ο Ολυμπιακός.
Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα μετουσίωνε την περηφάνια των κατοίκων του μεγαλύτερου ελληνικού λιμανιού στον αθλητισμό προκάλεσε μία ιστορική συνάντηση και τη «γέννηση» του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς.
Πως ξεκίνησε το «όνειρο»Τριάντα δύο «χριστοί πολίται», όπως προέβλεπε το 2ο άρθρο του καταστατικού, έδωσαν συνάντηση στην ταβέρνα του Μοίρα στον Πειραιά και εκεί θα ακουστεί για πρώτη φορά η ιαχή «Ολυμπιακός», η οποία στα χρόνια που ακολούθησαν έγινε τραγούδι στα χείλη εκατομμυρίων οπαδών στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η δημιουργία του συλλόγου προέκυψε έπειτα από μερικές ζυμώσεις, μιας και στο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες κινήσεις, με στόχο την «γέννηση» μιας ομάδας που θα μπορούσε να συνδυάσει τα αθλητικά ιδεώδη, την άμιλλα και την περηφάνια του απλού λαού που κατοικούσε στον Πειραιά.
Η πρώτη «απόπειρα»Η πρώτη προσπάθεια έλαβε χώρα το 1884 με την ίδρυση του Πειραϊκού Συνδέσμου, όπου έκαναν τα πρώτα τους βήματα οι Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Χατζηανδρέου, Φίλιππος Κουράντης, Νίκος Πανόπουλος και Χρήστος Πέππας.
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1924, ο Σύνδεσμος ενώθηκε με την Πειραϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Πειραιά, αλλά δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ.
Τα αδέρφια Ανδριανόπουλοι αποχώρησαν από τον σύλλογο και τον Μάιο του 1924 αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Ολυμπιακό Όμιλο Πειραιώς, ενώ οι Χατζηανδρέου, Φερλέμης και Πέππας ίδρυσαν τον Πειραϊκό Όμιλο.
Η για την ισχυροποίηση των δύο ομάδων έφερε τη διάσπαση του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς σε δύο μέρη.
Η ιστορική μέρα της 10ης Μαρτίου 1925Οι Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδιανόπουλος, Νότης Καμπέρος και Μιχάλης Μανούσκος είναι οι εμπνευστές της ιδέας για τη δημιουργία ενός ισχυρού συλλόγου που βρήκε… συνοδοιπόρους τους Δημήτρη Ανδρόνικο, Δημήτρη Αυδή, Νίκο Βλάσση, Στέφανο Εμμανουήλ, Νίκο Ζαχαρία, Θανάση Καλλίτση, Νίκο Καλούδη, Ντίνο Καλούδη, Κώστα Κλειδουχάκη, Όθωνα Κόκκινο, Τριαντάφυλλο Κρέμο, Παναγιώτη Κωστάλα, Παναγιώτη Λαγουμιτζή, Ανδρέα Λουκάκη, Σπύρο Λουκάκη, Γιάννη Λουλουδάκη, Βαγγέλη Μαγγόπουλο, Σταύρο Μαραγκουδάκη, Γρηγόρη Ντούφα, Θόδωρο Ορλώφ, Φώτη Πρωτοψάλτη, Γιάννη Συμιγδαλά, Νίκο Συμιγδαλά, Χρήστο Τζουμερικιώτη, Βρασίδα Τρουποσκιάδη και Σπύρο Ψαλλιδά.
Στην ιστορική συνάντηση, ο βιομήχανος Μιχάλης Μανούσκος εξέφρασε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα αποτελούσε φορέα έμπνευσης για όλους τους Έλληνες. Άμεσα ήρθε η συγκατάθεση των υπολοίπων.
Η ίδρυση του Ολυμπιακού δεν ήταν απλή υπόθεση.Στις 10 Μαρτίου του 1925, δύο μικρότεροι τοπικοί σύλλογοι του Πειραιά, ο Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραιώς και ο Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς ενώθηκαν... εις σάρκα μίαν και «γέννησαν» έναν Θρύλο.
Τότε ο Νότης Καμπέρος πρότεινε το όνομα «Ολυμπιακός» για να δείξει το Ολυμπιακό ιδεώδες που έπρεπε να διέπει τον νέο σύλλογο, με τον Μιχάλη Μανούσκο να συμπληρώνει «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς».
Τότε γεννήθηκε ο «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς».
Το χρώμα του πάθουςΤα χρώματα που επιλέχθηκαν ήταν το κόκκινο και το λευκό.
Ο νέος σύλλογος δημιουργήθηκε ούτως ώστε να αποτελέσει συνώνυμο της αθλητικής ισχύς, της ευγενής άμιλλας, της δίκαιης νίκης, του ήθους, της δύναμης, του πάθους. Έννοιες που εμπεριέχονται στην πιο αγνή μορφή τους στο Ολυμπιακό πνεύμα και το Αθλητικό Ιδεώδες της Αρχαίας Ελλάδας.
Μεγάλοι εμπνευστές της ιδέας του νέου συλλόγου ήταν οι θρυλικοί «Ανδριανοπουλαίοι» και ο Νότης Καμπέρος, μορφές των οποίων τα ονόματα μετέπειτα θα γράφονταν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του.
Την ιδέα τους και ότι αυτή πρέσβευε, την αποτύπωσαν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο στο έμβλημα και τα χρώματα του συλλόγου.
Το κόκκινο που αντιπροσώπευε το πάθος, τη φωτιά και τη γενναιότητα και το λευκό της αγνότητας και της ηθικής.
Επιλέχθηκε η χαρακτηριστική μορφή ενός νεαρού δαφνοστεφανωμένου ολυμπιονίκη και για χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Το κόκκινο της φωτιάς, του πάθους και του θριάμβου και το λευκό της ηθικής, της αγνότητας και της καθαρότητας.
Τα χρώματα της Άρσεναλ, της οποία υποστηρικτής ήταν ο Γιάννης Ανδριανόπουλος από την εποχή που σπούδαζε νομικά στο Λονδίνο. Έμβλημα του νέου συλλόγου, που αντιπροσώπευε το Ολυμπιακό ιδεώδες, ήταν η «δαφνηφόρος κεφαλή αθλητού».
Πρώτος πρόεδρος του Ολυμπιακού χρίστηκε ο Μιχάλης Μανούσκος, ενώ αντιπρόεδροι ήταν ο Νότης Καμπέρος και ο Τριαντάφυλλος Κρέμος. Γενικός Γραμματέας ο Σταύρος Μαραγκουδάκης, ταμίας ο Θανάσης Κόκκινος και έφορος ο Παναγιώτης Λαμουμιτζής.
Λίγες μέρες αργότερα, τον Απρίλιο του 1925, δημιουργήθηκε και η Λέσχη του Ολυμπιακού που είχε τα γραφεία της στην οδό Κολοκοτρώνη 69 και πρώτος πρόεδρος ήταν ο «δάσκαλος» Γιάννης Ανδριανόπουλος, ο οποίος έως το 1927 ήταν και προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Το καταστατικόΠερίπου δύο μήνες αργότερα από την ημέρα της ίδρυσης του Ολυμπιακού συντάσσεται και το πρώτο καταστατικό του νέου συλλόγου, όπου αναγράφονται οι σκοποί της ίδρυσης του σωματείου, επικυρώνεται η σφραγίδα και η έδρα.
«Συνίσταται εν Πειραιεί υπό τον τίτλον «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» Σωματείον, ούτινος σκοπός είναι η ανάπτυξις της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία και η κατά πάντα φίλαθλον τρόπον εξύψωσις αυτής.
Τα προς επίτευξιν του σκοπού αυτού μέσα έσονται:
α) η ίδρυσης αθλητικών χώρων πάσης φύσεως,
β) η οργάνωσις πάσης κατά θάλασσαν αθλητικής κινήσεως,
γ) η οργάνωσις αθλητικών αγώνων πάσης φύσεως, εορτών, εκδρομών ορειβασιών κλπ,
δ) η δια διαλέξεων και εκδόσεως εντύπων προπαγάνδισις της αθλητικής ιδέας και
ε) η δια παντός τρόπου ανάπτυξις κινήσεως εξυπηρετικής της νεολαίας.
Ο «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς έχει ιδία σφραγίδα, εικονίζουσαν δαφνηφόρον κεφαλήν αθλητού και περί αυτήν τον τίτλο του Σωματείου», είναι το πρώτο άρθρο του καταστατικού και αναφέρεται στην δημιουργία του Ολυμπιακού.
Στο δεύτερο άρθρο υπήρχαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα μέλη του Ολυμπιακού: «Μέλη του «Ολυμπιακού» δύναται να εγγραφώσιν, πολίται αδιακρίτως εθνικότητος ή φύλλου, χρηστοί εμπνεόμενοι από τας υγιείς περί σωματικής αγωγής αρχάς. Διακρίνονται δε τα μέλη του «Ολυμπιακού» εις Επιτίμους Ηγέτας, Επίτιμα Μέλη, Τακτικά Μέλη, Πάρεδρα Μέλη και Αθλητικά Μέλη».
Τα μέλη του νέου συλλόγου γίνονται από τη Γενική Συνέλευση με μυστική ψηφοφορία. Για να υποδειχθεί κάποιο πρόσωπο ως κατάλληλο για μέλος της ομάδας, λαμβανόταν υπόψη η κοινωνική του θέση και η δυνατότητά του να προσφέρει, όπως αναφέρει ρητά το άρθρο 5 του καταστατικού.
«Εν τη κοινωνία και των φιλάθλω κόσμω θέσις των, ένεκα των οποίων δύναται αποδεδειγμένως να παράσχωσιν υπησερίας εις τόν Σύνδεσμόν». Ο αριθμός των μελών δεν ξεπερνούσε τα 100, ύστερα από την επιθυμία των συντακτών για την διατήρηση της κοινωνικής, πολιτιστικής και αθλητικής ταυτότητας του συλλόγου.
Επίσημα ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 20 Μαΐου του 1925 με την υπ’ αριθμ. 1247 / 1925 απόφαση του Δικαστηρίου των εν Πειραιεί Πρωτοδικών, το οποίο «διατάσσει τη επιμέλεια του Γραμματέων του Δικαστηρίου την τοιχοκόλλησιν του Καταστατικού του Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς».
Τα πρώτα «αστέρια»Η βασική 11άδα της ομάδας στον πρώτο της χρόνο αποτελούταν από τους Κλειδουχάκη, Γ.Αλεκάκη, Β.Βασιλείου, Πεζώνη, Μιχ. Λεκκό, Σωτ. Βλάσση (αυτοκτόνησε το 1927 για αισθηματικούς λόγους), Παν. Λεκκό, Γιάννη, Γιώργο, Ντίνο και Βασίλη Ανδριανόπουλο.
Τα επόμενα χρόνια στο δυναμικό της προστέθηκαν οι Κουράντης, Πανόπουλος, Γεροντάκης, ο αρμένικης καταγωγής, Αχαρονιάν Χορέν, ο Λ.Καλογερόπουλος (τερματοφύλακας που μεταγράφηκε από τον Παναθηναϊκό, ο πρώτος που το έκανε), οι Σοφράς, Πρινέας και αργότερα, το 1928, ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.
Παράλληλα, το 1927, σε μια ακόμη πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή στον ελληνικό αθλητισμό, ο Γιάννης Ανδριανόπουλος παραδίδει τη θέση του στον πάγκο της ομάδας στον πρώτο ξένο προπονητή που ήρθε στη χώρα μας.
Αυτός ήταν ο Τσέχος και επί ενάμιση χρόνο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Γιαν Κοψίβα (μετέπειτα προπονητής της Εθνικής ομάδας και του Εθνικού).
Οι ιδέες και οι γνώσεις του για το ποδόσφαιρο, σε συνδυασμό με τις «αγγλικές» βάσεις που είχε βάλει ο Ανδριανόπουλος είναι που δημιούργησαν τον «Θρύλο» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Παρέμεινε στον πάγκο του συλλόγου για τρία χρόνια (1927-1930) ενώ την δεκαετία του ’30 επέστρεψε άλλες δύο φορές.
Ο Ολυμπιακός σήμεραΟ Ολυμπιακός, το έτος 2020, αποτελεί μια από τις κορυφαίες ομάδες εντός και εκτός συνόρων. Έχει ενεργή και δυναμική παρουσία σχεδόν σε όλα τα αθλήματα. Παράλληλα, κατέχει μεγάλο «μερίδιο» φιλάθλων - ακόμα και πολύ φανατικών.
Δικαιολογημένα είναι μια ομάδα με τεράστια ιστορία, άπειρες επιτυχίες, και έχει εδραιωθεί στο χώρο του αθλητισμού σαν «κορυφαία» αναμφίβολα. Μεγάλη δύναμη της ομάδας είναι ο κόσμος της, μια λαοθάλασσα ταγμένη στα ιδανικά της ομάδας του λιμανιού. Αγαπήθηκε και αγαπιέται έντονα, και οι «πιστοί» του τον ακολουθούν σε κάθε βήμα ανελλιπώς.
Η ομάδα, μέσα από το λογαριασμό της στο Instagram, έκανε μια ανάρτηση για τα 95 χρόνια από τη ίδρυση της.
Δείτε παρακάτω την ανάρτηση αυτή: Ακούστε παρακάτω:Δείτε και ορισμένες φωτογραφίες στη gallery που ακολουθεί: