Ο Σπύρος Ρώσσης έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τόσο τους συγγενείς και τους οικείους του όσο και τους συνεργάτες που είχε δίπλα του στη μακρά καριέρα του. Είχε πάθος με την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες.
Ποιος ήταν
Έδωσε εξετάσεις στον ΟΤΕ και πέρασε 13ος, άυπνος από το προηγούμενο βράδυ στη δουλειά. Διορίστηκε στη Χαλκίδα το 1969 μέχρι το 1972, ενώ τα Σαββατοκύριακα δούλευε στη Δροσιά σερβιτόρος. Το '72 παρουσιάστηκε φαντάρος στη Στρατονομία. Δύσκολα χρόνια, επικίνδυνα! Μία μέρα πριν απολυθεί –μία και καμία, που λέγανε οι παλιοί–, έγινε επιστράτευση, αλλά για τον Σπύρο δεν υπήρχε απολυτήριο. Και εκεί δύσκολα. Τον κυνήγησε να τον σκοτώσει το παρακράτος της Χούντας… Κρύφτηκε στο κοριτσάκι που είχε στο κελί.
Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου είχε κρατούμενη τη γυναίκα που του χάρισε δύο παιδιά και του κράτησε το χέρι μέχρι την τελευταία στιγμή στην εντατική, τη Λένα. Κοριτσάκι φοβισμένο, και εκείνος δεσμοφύλακας… Ο έρωτας νικά τα πάντα, ιστορία για βιβλίο ίσως…
Ξεκινώντας οι δίκες της Χούντας, δεν του μιλούσε κανείς – γνωστοί, συγγενείς, φίλοι, όλοι αυτοί τους οποίους για χρόνια βοηθούσε– παρά μόνο εκείνη. Και αθωώθηκε. Κανείς δεν βρέθηκε να πει ότι ο Σπύρος άγγιξε κρατούμενο. Ίσα ίσα τον είχαν ταράξει στα καψώνια για να δείρει, αλλά εκείνος άντεχε. Το '75 διορίστηκε και πάλι στον ΟΤΕ στο Μεσολόγγι και σήκωσε τα μανίκια. Από φρεάτια, καλώδια, μελέτες, κατασκευές, βλάβες, αλλά εκεί. Μετά η Καλλιθέα ανέβαινε και χαιρόταν, οι συνάδελφοι τον αγαπούσαν. Έφτιαξε το 1500, το τμήμα εξυπηρέτησης ειδικών πελατών, στην Αλβανία, εν καιρώ πολέμου έφτιαξε τις τηλεπικοινωνίες, φέρνοντας κέρδη στον ΟΤΕ. Κόσοβο, Σαράγεβο, ΝΑΤΟ...
1997, Ιορδανία και αλλού. Ειδικεύτηκε στο εξωτερικό στις οπτικές ίνες και στη μετάβαση από χαλκό σε ίνα –η οποία θα αποτελούσε την επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες– και έφερε τα πρώτα μηχανήματα συγκόλλησης οπτικών ινών, ενώ ανέλαβε και τις σχολές του ΟΤΕ στο ψαλίδι. Απέκτησε δύο γιους: τον Λάμπρο και τον Μάρκο. Τους σπούδασε, καμάρωνε και συνέχιζε ακάθεκτος. Ανέλαβε τα κράτη της Ασίας, με επίκεντρο το Γερεβάν, γενικός τεχνικός διευθυντής και αναπληρωτής CEO. Το 2007, έπειτα από 35 χρόνια υπηρεσίας, κρέμασε τα παπούτσια του έχοντας ήδη κάνει τα σημαντικότερα έργα τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Καλό ταξίδι, Σπύρο Ρώσση!