Χρήστος Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη 

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε για το 2021 είναι τροποποιημένος όσον αφορά τους στόχους του, γιατί υπάρχουν δύο αστάθμητοι παράγοντες: η ένταση και η διάρκεια της πανδημίας.

Η ύφεση από το 8% του ΑΕΠ οδεύει προς διψήφιο νούμερο και είναι πιθανό να ξεπεράσει και το 11%, ενώ η ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί από το 7,5% στο 4,8%. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ισορροπεί μεταξύ ήπιας φορολογικής ελάφρυνσης και αύξησης φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν αλλαγές.

Του Μάκη Θεοδώση

Επίσης, «θα εξεταστεί η μετάθεση αυτών των υποχρεώσεων για το 2022», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε τοποθέτηση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου σχετικά με τη συσσώρευση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και την αδυναμία που μπορεί να υπάρξει για την έγκαιρη αποπληρωμή τους.

Η τοποθέτηση του Θεόδωρου Σκυλακάκη

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πως η εμπιστοσύνη προς την οικονομία της χώρας από τους διεθνείς οίκους έχει εδραιωθεί από τις κινήσεις της κυβέρνησης. Η αξιοπιστία της ΝΔ αποτελεί το διαβατήριο της αναβάθμισης από τον οίκο Moody’s και τα προσφερόμενα επιτόκια δανεισμού έσπασαν κάθε ρεκόρ. «Υπενθυμίζουμε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο 4%, ενώ εμείς είμαστε στο 1%, με το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. να είναι σταθερό και στις δύο περιπτώσεις», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

«Έχει προβλεφθεί ποσό 3 δισ. ευρώ ως αποθεματικό για την πανδημία το 2021, ενώ το συνολικό πακέτο αγγίζει τα 31,4 δισ. ευρώ με 62 κατηγορίες μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το πακέτο των παρεμβάσεων:

- Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που θα έχει αρνητική επίπτωση στα φορολογικά έσοδα κατά 767 εκατ. ευρώ.

- Η διατήρηση έως τις 30 Απριλίου του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις μεταφορές προσώπων θα στοιχίσει στα φορολογικά έσοδα 54 εκατ. ευρώ.

- Η διατήρηση της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα ροφήματα θα στοιχίσει στον προϋπολογισμό 38 εκατ. ευρώ.

- Η μείωση του ΦΠΑ στα θεάματα θα στοιχίσει στον προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ.

- Η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης θα στοιχίσει στον προϋπολογισμό το ποσό των 14 εκατ. ευρώ.

- Η αναγκαστική μείωση των μισθωμάτων κατά 40% θα περιορίσει τα φορολογικά έσοδα από τον φόρο εισοδημάτων των εκμισθωτών κατά 63 εκατ. ευρώ.

- 1,3 εκατ. θα στοιχίσει στον προϋπολογισμό η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και του μειωμένου ΦΠΑ στα είδη ατομικής υγιεινής (γάντια, αντισηπτικά κ.λπ).

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε πως στόχος είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων και υπενθύμισε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ενώ σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σταθεί δίπλα στους μικρομεσαίους και το επόμενο διάστημα.

Τέλος, ο υπουργός έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που έχει φτάσει την έκτη δόση, ενώ στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2021 υπάρχει η διάθεση άλλων 7,5 δισ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM