Σχοινάς: «Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό είναι το κλειδί της κινητικότητας»

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο που θα εδράζεται στο κοινοτικό δίκαιο

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το κλειδί της κινητικότητας τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σε ενημέρωση που παραχώρησε σε ομάδα ανταποκριτών.

«Δεν είναι σύσταση της Επιτροπής, αλλά πρόταση για κανονισμό. Θα είναι ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο που θα εδράζεται στο κοινοτικό δίκαιο. Η συζήτηση για τη χρήση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παρουσίαση» σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Ένα διαλειτουργικό προϊόν το οποίο θα είναι ίδιο σε όλη την Ευρώπη

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, «διαλειτουργικό προϊόν το οποίο θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα καθιερώνει την υποχρέωση του εμβολιασμού, αλλά θα καθιερώνει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν. Θα έχει, πέρα από το αν έχει εμβολιαστεί κάποιος ή όχι, το pcr ή το ότι πέρασε τον κορονοϊό».

Ποια θα είναι η μορφή του πιστοποιητικού

Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι «το πιστοποιητικό καλύπτει τους πολίτες της Ε.Ε. και τις οικογένειές τους, όπου κι αν έχουν εμβολιαστεί, καλύπτει όλους τους πολίτες που διαμένουν στην Ε.Ε. και τις τρίτες χώρες που έχουν ανάλογα πιστοποιητικά. Η Ε.Ε. προβλέπει την αναγνώριση των πιστοποιητικών αυτών των τρίτων χωρών σε επίπεδο Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι παρέχουν τον ίδιο βαθμό πληροφορίας που έχουν και τα δικά μας».

Όπως επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, «μια αμιγώς ευρωπαϊκή ιδέα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σε συνθήκες αντίξοες "περπάτησε". Είναι σημαντικό ότι η ιστορία δεν ήταν αυτονόητη τον Ιανουάριο, αλλά είναι σχεδόν δεδομένη τον Μάρτιο».

Σχετικά με τη μορφή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, θα είναι σε ψηφιακή και σε έντυπη έκδοση, θα έχει διαλειτουργικό γραμμωτό κώδικα, ενώ θα είναι δίγλωσσο: θα έχει την επίσημη γλώσσα του κράτους και τα αγγλικά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM