Δεν ήταν μια… άψογη κι ελπιδοφόρα νέα αρχή η επανεκκίνηση των διερευνητικών με την Τουρκία
Από τις διαρροές που υπάρχουν ως τώρα –γιατί ακόμη δεν υπάρχει μια πλήρης και ακριβής ενημέρωση επί της ατζέντας της πρεμιέρας της διαδικασίας– μαθαίνουμε ότι η «βεντάλια» επιχειρήθηκε να ανοίξει πολύ από την Τουρκία.
Του Γιάννη ΒασιλακόπουλουΆρα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των πιο απαισιόδοξων ή κατ’ άλλους οι προειδοποιήσεις των ραλιστών. Το πρώτο μέρος των συζητήσεων ολοκληρώθηκε σε –μόλις– 3,5 ώρες και στο τέλος, απλώς ανανεώθηκε το ραντεβού των δυο πλευρών για τις αρχές του Μάρτη στην Αθήνα.
Ο χρόνος των 3,5 ωρών για τα μέτρα της διπλωματίας και μάλιστα ανάμεσα σε δυο χώρες που τις χαρακτηρίζουν σχέσεις μάλλον οριακές, αρκεί για τις πρώτες χειραψίες, τις τυπικές καλημέρες και το σερβίρισμα του καφέ –και δεν είναι, συνήθως, αρκετές όχι για παραγωγή αποτελεσμάτων αλλά ούτε καν για εξαγωγή πρώτων συμπερασμάτων.
Κι όμως, όπως λένε οι πληροφορίες, η Τουρκία πρόλαβε να επιχειρήσει να ναρκοθετήσει την πολυδιαφημισμένη διαδικασία.
Πηγές της Άγκυρας κομπορρημονούν ότι η τουρκική πλευρά έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων χθες όλα τα θέματα, όπως το θέμα των θαλάσσιων ζωνών, ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, αλλά και το καθεστώς κυριαρχίας μικρών νησιών και βραχονησίδων, δηλαδή θέμα «γκρίζων ζωνών».
Την ίδια ώρα, η Ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να μπει στη συζήτηση τίποτα άλλο εκτός από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του χθες με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί με αφορμή τις υπογραφές για τα Rafale, έστειλε νέο σαφές μήνυμα άλλωστε στην Τουρκία.
Τόνισε ειδικότερα ότι η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, «που είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών».
Καταγράφηκαν, ωστόσο, ανησυχητικά σημάδια για την πορεία της διαδικασίας. Δεν δείχνει, για παράδειγμα να έχει «ιδρώσει το αυτί της Τουρκίας» μπρος στο ενδεχόμενο επιβολής Ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η Άγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει τόσο την αβελτηρία της Ε.Ε. στο θέμα, όσο και την απροσχημάτιστη πια φιλοτουρκική στροφή του Βερολίνου μετά την ανάδειξη του Αρμίν Λάσετ –ενός τόσο θερμού θιασώτη της Τουρκίας, που κάποιοι τον περιγράφουν ειρωνικά ως «νέο Μέτερνιχ» στη θέση της απερχόμενης Άνκελα Μέρκελ.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως η Γερμανία υπερτονίζει αυτήν την «σχέση στοργής» που διατηρεί με την Άγκυρα καθώς μετά το χθεσινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε δηλώσεις του έβαλε στον πάγο τη συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε τη διαδικασία στο μεγαλοπρεπές Ντολμά Μπαχτσέ κι είχε εκεί το μάτι και το αυτί του. Το γεγονός εν τω μεταξύ ότι στις διερευνητικές έλαβε μέρος ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, δείχνει την πολιτική διάσταση και σημασία που δίνει η Άγκυρα στις συζητήσεις..
Κατά την εκτίμηση των πιο ρεαλιστών βέβαια, αυτό μπορεί να σημαίνει απλώς μια «επίδειξη ισχύος» από την πλευρά του «Σουλτάνου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- «Αντάρτικο» Σαμαρά ή άκυρος «Συναγερμός»;
- Διερευνητικές επαφές: Στόχος να σπάσει ο πάγος μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας
- Ένας «γεφυροποιός» στο «λαβύρινθο» των διερευνητικών, οι τουρκικές προκλήσεις και το «μήνυμα» Σαμαρά