Πέτσας: «Το εμπάρκο όπλων κατά της Τουρκίας είναι πλέον στο τραπέζι»

«Το εμπάρκο όπλων κατά της Τουρκίας είναι πλέον στο τραπέζι» επισήμανε ο Στέλιος Πέτσας, ένα ζήτημα το οποίο έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μήνυμα πως το εμπάρκο όπλων κατά της Τουρκίας, το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των ηγετών, απέστειλε ο Στέλιος Πέτσας.

«Οι κυρώσεις μπορεί να έρθουν και νωρίτερα από τον Δεκέμβριο»

Ο ίδιος συνεχίζοντας ανέφερε πως και οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων μπορεί να έρθουν και νωρίτερα από τον Δεκέμβριο.

«Τέθηκαν οι βάσεις για μία ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής»

«Η Σύνοδος αυτή ήταν μια συνέχεια της προηγούμενης, κατά την οποία, τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου, -με την αναφορά των Συμπερασμάτων στα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης, που μιλούν για κυρώσεις- τέθηκαν οι βάσεις για μία ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενωμένοι και αποφασισμένοι»

Ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε πως ίσως για πρώτη φορά οι ηγέτες της Ευρώπης έδειξαν ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε προκλήσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών συμφερόντων και όχι μονάχα εναντίον δύο κρατών-μελών, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Προτίθενται να καταλήξουν σε σημαντικές κυρώσεις»

«Ήταν τόσο αποφασιστικοί ώστε να δείχνουν στην άλλη πλευρά ότι προτίθενται να καταλήξουν σε κυρώσεις σημαντικές, κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο Πέτσας.

Και συνέχισε λέγοντας πως «θέσαμε από ελληνικής πλευράς ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, πέραν των οικονομικών κυρώσεων που εν πολλοίς έχουν περιγραφεί στην εργαλειοθήκη που έχει υποβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές σχέσεις κ. Μπορέλ».

«Το πότε θα ενεργοποιηθεί κάποιο από τα εργαλεία αυτής της φαρέτρας θα το δούμε στο μέλλον»

«Υπάρχουν πλέον και κυρώσεις, όπως το εμπάργκο όπλων που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο τραπέζι των ηγετών. Αυτό είναι ένα πλαίσιο εργαλείων μέσα σε μια ευρωπαϊκή φαρέτρα, που δείχνει στην άλλη πλευρά ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις και να αγνοεί την Ευρώπη. Το πότε θα ενεργοποιηθεί κάποιο από τα εργαλεία αυτής της φαρέτρας θα το δούμε στο μέλλον», πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.

«Καταληκτικός ορίζοντας ο Δεκέμβριος»

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως ο καταληκτικός ορίζοντας είναι όντως ο Δεκέμβριος. Σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχει και έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα στο Νοέμβριο που φαίνεται ότι ήδη δρομολογείται.

«Δεν μπορεί να αγνοεί κανείς τις προκλήσεις»

«Δεν μπορεί να αγνοεί κανείς προκλήσεις όπως αυτή της Αμμοχώστου ή της Ανατολικής Μεσογείου με τις παράνομες τουρκικές NAVTEX. Ας κρατήσουμε και τη δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με την προθεσμία μερικών εβδομάδων όπως είπαν», ανέφερε ο ίδιος.

«Εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας το πόσο σκληρά θα ''κινηθεί'' η ΕΕ»

«Εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας το πόσο πιο σκληρά θα μπορούσαν να κινηθούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην προκλητικότητά της, όχι μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά ίσως και νωρίτερα», υπογράμμισε.

«Μακάρι η τουρκική πλευρά να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες»

«Εμείς κινούμαστε με ορίζοντα Δεκεμβρίου και μακάρι η τουρκική πλευρά να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. Αν όμως συνεχίσει υπάρχει το ενδεχόμενο και για πιο σύντομη απάντηση από ευρωπαϊκής πλευράς», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM