Τελεσίγραφο στην Τουρκία δίνουν Γαλλία-Γερμανία

Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας δίνουν Γαλλία και Γερμανία στην Τουρκία προκειμένου να αποσαφηνίσει τις θέσεις της.

Η Τουρκία έχει περιθώριο μια εβδομάδα για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις και τις προθέσεις της. Γαλλία και Γερμανία έδωσαν «τελεσίγραφο» στην Άγκυρα την οποία και κατηγορούν πως συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό αποκαλύπτει σε τηλεγράφημα του το πρακτορείο Reuters, που υπενθυμίζει ότι η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν και πάλι  σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

«Είναι απαράδεκτο»

«Είναι σαφές σε εμάς ότι η Τουρκία συνεχίζει να προχωρά σε προκλητικές ενέργειες, κάτι που είναι απαράδεκτο» τόνισε ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ζαν –Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του από τη Γερμανία και την Πολωνία.

«Πλέον το ''μπαλάκι'' είναι στο γήπεδο της Άγκυρας»

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός τόνισε πως το «μπαλάκι» είναι πλέον «στο γήπεδο της Άγκυρας». Αποσαφηνίζοντας την ίδια ώρα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να αλλάξει τις δυνάμεις ισορροπίας εάν η Τουρκία δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».

«Απαράδεκτη η επιστροφή του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο»

Στη συνέχεια, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επισήμανε πως η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν κυρώσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, ο ίδιος υπογράμμισε πως «η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα και στη συνέχεια θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει».

Και το αιτιολόγησέ λέγοντας πως «είναι η δεύτερη φορά που δεν γίνονται οι αναμενόμενες συζητήσεις (σ.σ. οι διερευνητικές) και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν».

Στη συνέχει τόνισε πως «πρέπει να δούμε εάν θα υπάρχει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά να δούμε τι στάση θα πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η θέση της Αθήνας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όντας αποφασισμένος να θέσει στο «τραπέζι» το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM