Σύνοδος Κορυφής: Η Ε.Ε. αποδοκιμάζει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (16/10), συμπεριλήφθηκαν οι μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, συζητήθηκε εκτενώς η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστέλλει μήνυμα προς την Άγκυρα προειδοποιώντας της πως αποδοκιμάζει τις μονομερείς και προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών της ΕΕ.

«Η τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής»

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της.

Ελλάδα-Κύπρος: Άσκησαν πιέσεις για πιο σκληρή απάντηση της Ε.Ε.

Η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση σήμερα για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.

Μητσοτάκης: «Έπρεπε να διανύσουμε αρκετό δρόμο»

«Ζητήσαμε την ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων και εγώ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί η Τουρκία ψηφίσματα του ΟΗΕ και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Έπρεπε να διανύσουμε αρκετό δρόμο για να εξηγήσουμε στους ομολόγους μας», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα λένε ξεκάθαρα ότι θα υπάρχει χρονική περίοδος που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και τον Δεκέμβριο στην Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν αποφάσεις», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορά Μητσοτάκη στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα

Στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, υπενθύμισε ότι «σε προηγούμενες αποφάσεις Συνόδων για την τουρκική επιθετικότητα στην Τουρκία υπήρχε αναφορά για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα. Θα ήταν ένδειξη αλληλεγγύης είτε ως ΕΕ είτε μεμονωμένα από κάθε κράτος να ακολουθήσουν έναν τέτοιο δρόμο».

Μέρκελ: «Συμφωνήσαμε πως οι ενέργειες της Άγκυρας αυξάνουν περεταίρω τις εντάσεις»

«Στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήσαμε πως οι ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή», τόνισε λίγο αργότερα η Άνγκελα Μέρκελ.

Η βελτίωση των δεσμών Τουρκίας-Ε.Ε. είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές

Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, η βελτίωση των δεσμών με την Τουρκία είναι επωφελής τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM