Νομοσχέδιο Κεραμέως: Θέμα αντισυνταγματικότητας από την αντιπολίτευση

Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ – ΜέΡΑ25 «μέτωπο» στην υπουργό Παιδείας
– Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά αναβολή λόγω επικείμενου lockdown

Του Μάκη Θεοδώση

Ένσταση λόγω αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων υπέβαλαν τα τρία κόμματα μαζί με το ΚΚΕ και κατέθεσαν πρόταση αναβολής της συζήτησης μέχρι να ξεκαθαριστεί αν θα επιβληθεί γενική απαγόρευση.

Στα χαρακώματα για τα ΑΕΙ

ΜέΡΑ25 και ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άρθρο που προβλέπει τη συγκρότηση Σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, εγείροντας ζήτημα παραβίασης του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ. Στο ίδιο μοτίβο και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, εκτός από το άρθρο 16, κατέθεσε ένσταση και για τα άρθρα 12, 18, 19, 20, 21 έως 31 και 40.

Η απάντηση Κεραμέως

Τον λόγο ζήτησε και πήρε αμέσως η υπουργός Παιδείας για να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενη πως η συνέχιση της συζήτησης αποτελεί απόδειξη της ισχύος που έχει η Δημοκρατία.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25, ο Κλέων Γρηγοριάδης συντάχθηκε με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής του ΚΚΕ, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Αυτό που κάνετε είναι το λιγότερο ανήθικο», είπε απευθυνόμενος στη συμπολίτευση. Στηλίτευσε πως επί έναν χρόνο τα ΑΕΙ είναι κλειστά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανατροπή της ζωής των φοιτητών. Απαντώντας στη Ν. Κεραμέως, αντέτεινε ότι «είναι πρόκληση να λέτε ότι η Δημοκρατία είναι μόνο μέσα στο Κοινοβούλιο. Η κοινωνία δεν συμμετέχει;».

Ως προς το ΚΙΝΑΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε πως είναι σωστή η πρόταση για απόσυρση του νομοσχεδίου, διαχωρίζοντας όμως τη θέση αυτή από τη λειτουργία της Βουλής.

Στήριξη από Ελληνική Λύση

Το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που τάχθηκε κατά της αναστολής της συζήτησης ήταν η Ελληνική Λύση, η οποία συμφωνεί με τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ζητώντας μάλιστα τα μέλη του Σώματος να έχουν ολοκληρώσει στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις. «Να ξεκινήσουμε άμεσα και να αφήσουμε τα προσχηματικά», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας.

Πηγή: kyvernisi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM