Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης
πηγή: twitter

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της διήμερης έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά στις 20.00, έχει προστεθεί η συζήτηση για συνέπειες και πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μετά την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair.

Αλλαγή ατζέντας

Η Σύνοδος Κορυφής αρχικά περιλάμβανε θέματα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή, τη Ρωσία και το Brexit. Όμως, μετά το συμβάν με τη Λευκορωσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι αυτό το «άνευ προηγουμένου περιστατικό» θα συζητηθεί σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες και «δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

«Συμφωνία για αυστηρές συνέπειες»

Σε δηλώσεις του στους «Financial Times» σχετικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ο πρωθυπουργός ζήτησε να συμφωνήσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. σε «ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες, που θα δεν αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο η Ε.Ε. να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα στην περίπτωση της απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας από τη Λευκορωσία» επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη στήλη «Europe Express», εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά» τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την Ε.Ε. την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και τη Γάζα –όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μια ενιαία γραμμή– δεν πρέπει να επαναληφθεί» είπε χαρακτηριστικά.