Αναλυτικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς ως τώρα αλλά και τους στόχους από εδώ και πέρα, χτίζοντας σταδιακά το επιδιωκόμενο τείχος ανοσίας, κατέθεσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣKAΪ.
«Ήδη λειτουργούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Είχαμε πει ότι θα λειτουργούσαν 1.040 εμβολιαστικά κέντρα, λειτουργούν περισσότερα, και μέσα στον Μάιο θα φτάσουμε τα 1.470 εμβολιαστικά κέντρα» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. «Δεν θα υπάρχει καμία περιοχή, είτε νησιωτική είτε ηπειρωτική, που θα έχει πρόβλημα πρόσβασης σε εμβολιαστικό κέντρο.
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 55.000-60.000 εμβολιασμοί την ημέρα, τον Μάιο θα αυξηθούν σε 80.000, θα μπορούμε να πραγματοποιούμε περίπου 2 εκατ. και παραπάνω, εμβολιασμούς τον μήνα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτός ήταν ο στόχος εξαρχής και θα τον ξεπεράσουμε, γιατί πλέον διαθέτουμε πολύ περισσότερα εμβόλια. Όλες οι περιοχές της χώρας, όλοι οι πολίτες θα έχουν άνετη πρόσβαση».
«H Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό, δεν είμαστε ούτε λιγότερο ούτε και περισσότερο όμως» αναγνώρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα, ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες.
Έχουμε δει ότι σε κάποιες ηλικίες άνω των 60 υπάρχει συμμετοχή της τάξης του 60-65%, πρέπει να πάμε καλύτερα σε αυτό το κομμάτι. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη ευαλωτότητα στον συγκεκριμένο ιό: είναι αυτές οι ηλικίες που νοσούν βαριά, εισάγονται στα νοσοκομεία και δυστυχώς χάνουν και τη ζωή τους αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν έναν λόγο παραπάνω να τρέξουν και να κάνουν το εμβόλιο που δικαιούνται. Τώρα, όχι αύριο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλλουν για αύριο κάτι που δικαιούνται σήμερα» σημείωσε με μεγάλη έμφαση ο Α. Σκέρτσος.
Η θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την AstraZeneca
Σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca ειδικότερα απάντησε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι ασφαλές για τους άνω των 30 ετών. «Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, κάθε πολίτης κρίνει για το εάν θέλει να προσέλθει ή όχι, πάντα συμβουλευόμενος και τον γιατρό του» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «το εμβόλιο έχει απειροελάχιστες παρενέργειες, όπως κάθε φάρμακο που λαμβάνουμε, και ο καθένας σταθμίζει αν θα επιλέξει να παραμείνει απροστάτευτος και ανεμβολίαστος ή αν θα κάνει ένα εμβόλιο το οποίο από την πρώτη δόση του (το συγκεκριμένο εμβόλιο) παρέχει αντισώματα σχεδόν στο 80%, άρα πολύ υψηλή προστασία».
Για το πρόγραμμα εμβολιασμού των κατάκοιτων συμπολιτών μας εξήγησε ότι πρέπει να προηγηθεί η καταγραφή των ανθρώπων αυτών, πού βρίσκονται και πόσοι είναι, σε ποιες συνθήκες βρίσκονται στα σπίτια τους, ώστε «να μπορέσουμε να οργανώσουμε την καλύτερη δυνατή προσέγγιση για τον εμβολιασμό τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ