Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει εντατικοποιηθεί η παρουσία της Αστυνομίας εν όψει του Πάσχα, ενώ αυστηροί είναι οι έλεγχοι που γίνονται στα διόδια, με τις Αρχές να έχουν ζητήσει από πολλούς οδηγούς να επιστρέψουν πίσω, καθώς δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετακίνησή τους. Από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, υπάρχουν αλλαγές στις ώρες απαγόρευσης αλλά και στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
Έτσι, από σήμερα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 05.00 έως τις 22.00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05.00 μέχρι και τις 23.00.
Οι εκκλησίες
Ανοιχτές θα είναι φέτος για τους πιστούς και οι εκκλησίες για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, με συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ.. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Σχετικά με τις Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι:
α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ
β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και λοιποί περιορισμοί).
Το ωράριο των καταστημάτων
Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα. Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:
- Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου 09.00 - 20.30
- Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 09.00 - 20.30
- Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 - 20.30
- Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 - 20.30
- Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 - 19.00
- Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 - 15.00
Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις:
- Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν.
- Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
- Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
- Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή, ο μετακινούμενος, αν ελεγχθεί, καλείται να επιδείξει –πέραν της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5– τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου, β) άδεια ταφής.
- Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
Τι δήλωσε ο γ.γ. Ειδικών Φρουρών
Τέλος, σε ισχύ βρίσκεται έως τις 10 Μαΐου η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας. Γι' αυτό το ζήτημα μάλιστα ο γ.γ. Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Open τόνισε πως στις εκκλησίες η παρουσία των Αρχών θα είναι πολύ διακριτική. Ο ίδιος εκ μέρους και της Τροχαίας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην κινηθούν προς την έξοδο της Αθήνας χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά, καθώς δημιουργείται πρόβλημα στην κυκλοφορία, ενώ υπάρχουν και άτομα τα οποία θέλουν να μεταβούν στην εργασία τους.
Τέλος, ερωτηθείς για το κριτήριο με το οποίο κόβονται τα πρόστιμα, δήλωσε πως «είναι η άσκοπη μετακίνηση και πολλές φορές είναι το πρόστιμο από την ΑΑΔΕ, γιατί σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και παραποίηση εγγράφου».