Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συνομιλιών του. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Νίκο Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση.
Να θυμίσουμε πως χθες κατά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα Δένδιας - Τσαβούσογλου, τα «αίματα άναψαν» όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.
Ο Νίκος Δένδιας ευγενικά μεν, σε υψηλούς τόνους δε, απάντησε: «Σε ευχαριστώ, αγαπητέ Μεβλούτ, που μου επιτρέπεις εσύ να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου, φαντάζομαι, είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, έχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Όσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει». Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Η νέα σελίδα προϋποθέτει τι κάνει κανείς λάθος και τι σωστό».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως εκείνος δεν έκανε προκλητικές δηλώσεις, ωστόσο «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι ένα θέμα που το συζητάμε μεταξύ μας, αλλά αν έρχεστε εδώ και το θέτετε ενώπιον του Τύπου, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Όσο για τα μειονοτικά, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, εσείς δεν αποδέχεστε την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας στην Ελλάδα, και αυτό συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε. Ως προς το θέμα προσφυγής στη Χάγη, είπε ότι είναι ένας δικαστικός μηχανισμός, ενώ αναφορικά με το προσφυγικό είπε πως δεν θέλει να πει ενώπιον του Τύπου ότι η Ελλάδα είχε μηχανισμό push back 80.000 ψυχών».