Κορονοϊός: Το εμβόλιο ως «τροχοφόρο» πολιτικών εξελίξεων

Η ανθρωπότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα τη μεγάλη είδηση της έγκρισης του εμβολίου κατά του κορονοϊού και της εκκίνησης της διανομής του. Εκείνη τη στιγμή η πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη θα αισθανθούν ανακούφιση και θα υποδεχτούν μια νίκη της επιστήμης απέναντι σε έναν άγνωστο και αυταπόδεικτα φονικό ιό.Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Το εμβόλιο, το οποίο πριν καν το δούμε φορτώθηκε με κρίσεις και επικρίσεις, πανηγυρισμούς αλλά και μπόλικη αμφισβήτηση, έχει εντούτοις ήδη μπει στο πολιτικό οπλοστάσιο δυνάμεων και ηγετών σε όλον τον κόσμο – εύκαιρο για πολιτική και εκλογική ίσως αξιοποίηση. Κι αφού ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πήρε πρώτος τη σκυτάλη, υποδεχόμενος το… καλοδεχούμενο δώρο των ανακοινώσεων της Pfizer μερικές μόλις ώρες μετά την επικύρωση της νίκης του, τίποτα δεν αποκλείεται για οποιαδήποτε άλλη γωνιά του πλανήτη.

Το εμβόλιο στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, με δεδομένο το πολιτικό της προσωπικό, δύσκολα θα μπορέσει να εξαιρεθεί από αυτό το «ντόμινο». Ήδη στους διαδρόμους και στα εγχώρια πολιτικά πηγαδάκια η αφετηρία των εμβολιασμών περιγράφεται –και– ως εφαλτήριο πολιτικών εξελίξεων. Αν τα πράγματα κυλήσουν καλά και σύμφωνα με το θετικό σενάριο που αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, είναι πιθανό να επιχειρηθεί η κεφαλαιοποίηση των καλών νέων από την κυβέρνηση. Κι εκεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις που ήδη έχουν πάρει τη θέση τους στην αρένα των συζητήσεων, είναι ενδεχόμενο να μπει στην άκρη η επιστήμη και στο προσκήνιο να «υποκλιθούν», μπροστά στους πολίτες, η πολιτική και η επικοινωνία.

Θεωρείται περίπου δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει το «σήμα» του νέου ξεκινήματος με αλλαγές προσώπων, αφού απελευθερωθούμε από τον φονικό κορονοϊό ή τουλάχιστον από τον βαθμό επικινδυνότητας που κουβαλά στην παρούσα φάση. Δεν λείπουν και αυτοί που εμπλουτίζουν αυτή την εκτίμηση με την τολμηρή προσθήκη ότι ο πρωθυπουργός θα το επιδιώξει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν η επικοινωνία καταφέρει να πείσει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που νίκησε τον κορονοϊό». Όχι όμως μόνο με αυτό το κίνητρο, αλλά και γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα πραγματικά κοινωνικά δεδομένα αλλά και οι αριθμοί που θα μείνουν στη μετα-κορονοϊό εποχή θα είναι πραγματικός εφιάλτης. Οι ίδιες πηγές λένε πως αυτό θα επιχειρήσει να προλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή την πραγματικότητα θα κληθεί να διαχειριστεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού η πανδημία εκτιμάται πως θα αποτελέσει το βασικό πολιτικό επίδικο της προσεχούς περιόδου.

Στις φαρέτρες εκτιμάται ότι θα μπει και επιμεριστικά η στάση προσώπων απέναντι στην πανδημία. «Γι’ αυτό και κάποιοι πάσχισαν να κρατήσουν για μέρες ψηλά το γεύμα του Παύλου Πολάκη με φιλική συντροφιά σε μέρες καραντίνας», επισημαίνουν καλά γνωρίζοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM