Εμβόλιο κορονοϊού: Πού και πώς θα χορηγείται

Η κυβέρνηση, ενόψει το επερχόμενου εμβολίου κατά του κορονοϊού, έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζεται και να κάνει πλάνα, τόσο για την υποδοχή του, όσο κυρίως για την διάθεση του στους πολίτες. Για την ώρα, βασική αξίωση της κυβέρνησης είναι η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και η ελάφρυνση των ΜΕΘ.

Το τελευταίο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, και όσο τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι δεν παρουσιάζουν σταθερά πτωτική πορεία, οι επόμενες ημέρες παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες.

Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα είναι ραγδαία και όλα εξαρτώνται από τη μείωση των αριθμών και την πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων προστασίας.

Αισιοδοξία για το εμβόλιο 

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για το επερχόμενο εμβόλιο κατά του φονικού ιού.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να δρομολογηθούν σωστά και άμεσα όλες οι διαδικασίες για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων. Παράλληλα, ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται και στο κομμάτι της σωστής και καταρτισμένης διαδικασίας εμβολιασμού.

Πρώτα από όλα η διαχείριση της τωρινής κατάστασης

Το σχέδιο συζητήθηκε σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (13/11) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ώρα προέχει η διαχείριση της κατάστασης και είναι κομβικής σημασίας να μην επέλθει εφησυχασμός. Και αυτό γιατί τα νέα για την εξέλιξη του εμβολίου, αν και θετικά, δεν είναι τόσο άμεσα.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο, προπάντων, να κερδηθεί η μάχη με τον κορονοϊό και να φτάσουμε όλοι μαζί ασφαλείς σε αυτό το σημείο.

Από τις αρχές του 2021 25 εκατ. δόσεις εμβολίου σταδιακά στην Ελλάδα 

Όπως αναφέρεται οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού στη χώρα μας αναμένονται από τις αρχές του 2021. Να σημειωθεί πως η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να «εκμεταλλευτεί» σωστά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί προκειμένου να προετοιμάσει τις απαραίτητες υποδομές και διαδικασίες για τον εμβολιασμό.

1,1 δις δόσεις θα προμηθευτεί η ΕΕ

Η ΕΕ θα προμηθευτεί συνολικά 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες:

  • Pfizer
  • Biontech
  • Astra Zeneca
  • Sanofi
  • Johnson & Johnson

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες.

Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Διαβάστε περισσότερα στο κυβέρνηση.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM