Κικίλιας: «Υπό εξέταση η επέκταση περιορισμών στις κόκκινες περιοχές»

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού και στην πιθανή λήψη νέων μέτρων, είπε πως βρίσκεται υπό εξέταση η επέκταση των περιορισμών στις «κόκκινες περιοχές».

Ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις έξι», σημείωσε πως η πανδημία πιέζει το σύστημα υγείας της χώρας. Παράλληλα, επισήμανε ότι η επιπολαιότητα κάποιων λίγων βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολλών.

«Η συνολική συνισταμένη της προσπάθειάς μας θα δείξει πόσο θα αντέξει το σύστημα, η χώρα, σε μια τεράστια κρίση της δημόσιας υγείας που μαστίζει όλο τον πλανήτη», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Απαιτείται η συμμόρφωση του κόσμου στα μέτρα

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως ναι μεν η πολιτεία και η κυβέρνηση παίρνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα. Ωστόσο για να επιτευχθεί ο περιορισμός της διασποράς του κοροναϊού απαιτείται και η συμμόρφωση του κόσμου. Εξηγώντας πως «η επιπολαιότητα λίγων βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολλών».

Επίσης, ο ίδιος επισήμανε πως είναι δέουσας σημασίας να δείχνουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και στους ειδικούς σε περιόδους κρίσης.

Έρχονται νέα μέτρα; - Τι απαντά ο Κικίλιας

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν και επιπλέον μέτρα, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

«Ανακοινώθηκαν ήδη μέτρα οριζόντια τοπικά για τις κόκκινες περιοχές. Υπάρχει υπό εξέταση η επέκταση των περιορισμών και σε άλλες περιοχές. Δεν θα ήθελα να προτρέξω. Οι ανακοινώσεις γίνονται όταν πρέπει να γίνουν» σημείωσε με νόημα.

Γώγος: «Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ και έχουμε μεγάλη συμμόρφωση, φτάνουν»

Για τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση, ο κ. Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε: «Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ και έχουμε μεγάλη συμμόρφωση, φτάνουν. Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε 100% συμμόρφωση».

Γώγος: «Η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα μέτρα»

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα μέτρα. Επίσης, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι» είναι η ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας.

Ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται να γίνει μείωση του ωραρίου στα καταστήματα εστίασης – να κλείνουν από τις 21:00 – στις «κόκκινες περιοχές».

Παγώνη: «Έχει καλυφθεί το 70 με 75% των ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη»

H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης (29/10) πως «έχει καλυφθεί το 70 με 75 % των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για κορoναϊό στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη».

«Τα κρούσματα είναι πολλά, η κατάσταση είναι οριακή» ανέφερε στον ΑΝΤ1, σχολιάζοντας την χθεσινή ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ, και κατ' επέκταση το νέο αρνητικό ρεκόρ  ημερήσιων κρουσμάτων.

Παρόλα αυτά, η κυρία Παγώνη σημείωσε πως, για την ώρα, η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε καθολικό lockdown. Και εξήγησε πως τα τοπικά lockdown μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη φάση που βρισκόμαστε.

Που διασπείρεται ο ιός

Η ίδια, στη συνέχεια, υπογράμμισε πως ο ιός διασπείρεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα εστιατόρια και στις πλατείες. Και εξήγησε πως αυτό γίνεται χάρη στον συνωστισμό που παρατηρείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM