Γώγος: 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο (vid)

Για 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο έκανε λόγο ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

O Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, προειδοποιεί πως μέχρι το Σαββατοκύριακο που έρχεται τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού θα ξεπεράσουν τις 2.000.

Παράλληλα, ο καθηγητής επισήμανε πως ο κόσμος θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και φυσικά, να τηρεί τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη.

Γώγος: «Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα»

Ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega, είπε: «Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μάς δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμα περισσότερα». Και εξήγησε: «γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά».

Ωστόσο, ο ίδιος  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως και 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Γώγος: «Δύσκολη η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη»

Μιλώντας για τις περιοχές που υποφέρουν περισσότερο αυτή τη στιγμή από την πανδημία, ο κ. Γώγος τόνισε πως η Θεσσαλονίκη θα περάσει στο κόκκινο επίπεδο «γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί».

Τα εκατοντάδες κρούσματα κοροναϊού πιέζουν σφοδρά το σύστημα υγείας. Λαμβάνοντας κιόλας υπόψιν το γεγονός πως η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο αναφοράς Covid-19 για τη Βόρεια Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης.

Γώγος: «Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ και έχουμε μεγάλη συμμόρφωση, φτάνουν»

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση, ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας υπογράμμισε: «Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ και έχουμε μεγάλη συμμόρφωση, φτάνουν. Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε 100% συμμόρφωση».

Γώγος: «Η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα μέτρα»

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα μέτρα. Επίσης, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι» είναι η ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας.

Ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται να γίνει μείωση του ωραρίου στα καταστήματα εστίασης - να κλείνουν από τις 21:00 - στις «κόκκινες περιοχές».

 

Εισήγηση για επιπλέον μέτρα

Ο Αθανάσιος Τσακρής, δήλωσε πως πιθανώς η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κάνει εισήγηση για κάποια επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογία, τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που εξετάζονται είναι  η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις «κόκκινες περιοχές».

Μάλιστα, ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επέκταση της τηλεργασίας, εξηγώντας πως θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

«Όχι» σε ένα νέο lockdown τις επόμενες ώρες

Ένα νέο lockdown, δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης, η οποία θέλει πρώτα εξαντλήσει όλες τις επιλογές που έχει. Εξάλλου και ο Υπουργός Υγείας, πρόσφατα δήλωσε πως η «κυβέρνηση έχει κι άλλα όπλα στην φαρέτρα της προτού προβεί σε ένα νέο lockdown».

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν πως «κλειδί» για να αποφευχθούν τα χειρότερα είναι η πίστη τήρηση των μέτρων. Δηλαδή η χρήση μάσκα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, η διατήρηση αποστάσεων, ο περιορισμός κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και η αποφυγή συνωστισμού.

Λινού: «Σε ένα μήνα τα κρούσματα θα διπλασιαστούν ή θα τριπλασιαστούν»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού επισήμανε με τη σειρά της πως όλα δείχνουν πως σύντομα θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

Η ίδια είπε χαρακτηριστικά: «Σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα». Και συμπλήρωσε πως: «Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ».

Παγώνη: «Ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε την άποψη πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των καταγεγραμμένων.

«Εάν εάν θέλαμε να δούμε με ακρίβεια πόσοι νοσούν στην Ελλάδα, θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM