Γεννηματά για εστίαση: «Τα καταστήματα κινδυνεύουν με αφανισμό, δεν τα βγάζουν πέρα»

Φώφη Γεννηματά

Οι δηλώσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη
της εστίασης

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, επισκέφθηκαν επιχείρηση στον Κεραμεικό. Η ίδια αργότερα προέβη σε δηλώσεις για την εστίαση, ενώ το κόμμα έχει παραθέσει τις δικές του προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

«Τα καταστήματα της εστίασης κινδυνεύουν με αφανισμό, δεν τα βγάζουν πέρα. Και μαζί τους χιλιάδες άνθρωποι που ζουν από αυτά. Δεν πρέπει να μπουν λουκέτα και φυσικά δεν πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά. Γι’ αυτό, καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να υιοθετήσει τα στοχευμένα και ρεαλιστικά μέτρα στήριξης που έχουμε προτείνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Πριν να είναι αργά», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη στήριξη της εστίασης
«Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας 

Πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις της εστίασης ύψους 1 δισ., με το 70% να είναι ενίσχυση και 30% δάνειο, με ρήτρα διατήρησης προσωπικού για τέσσερις τουλάχιστον μήνες. Μείωση του κριτηρίου πτώσης τζίρου στο 10%.
Για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, να μην επιστραφεί το 50% του ποσού. Με βάση την πρόσφατη αναθεώρηση του πλαισίου από την Ε.Ε., αυτή η δυνατότητα παρέχεται στα κράτη-μέλη.

Μέτρα μείωσης κόστους λειτουργίας επιχείρησης 
  • Επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για έξι μήνες μετά το άνοιγμα της επιχείρησης.
  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% για όλο το 2021.
  • Μείωση των δημοτικών τελών για τέσσερις μήνες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.
Μέτρα ελάφρυνσης από υποχρεώσεις
  • Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε Δημόσιο – ταμεία με «κούρεμα» του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
  • Απαλλαγή από τις πάγιες χρεώσεις για ηλεκτροδότηση – τηλεφωνία – υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης για το σύνολο του διαστήματος που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή ή εναλλακτικά χρονική μετάθεση των σχετικών υποχρεώσεων που γεννήθηκαν στο lockdown από το 2022 σε 24 δόσεις.
  • Αναστολή καταβολής δόσεων τραπεζικών δανείων για διάστημα τεσσάρων μηνών μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.
Μέτρα για τον επαγγελματικό χώρο
  • Επέκταση της μείωσης των μισθωμάτων σε ποσοστό 50% για τέσσερις μήνες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.
  • Παράταση επαγγελματικών μισθώσεων και αναστολή εξώσεων για το 2021.
  • Μετά το τέλος της αναστολής, ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων με κλιμακούμενη επιδότηση, ανάλογα με το αν εξυπηρετείται ή όχι το δάνειο, χωρίς τις αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται από τις τράπεζες.
  • Αναστολή πλειστηριασμών επαγγελματικών ακινήτων που συνδέονται με δάνειο ως υποθήκη μέχρι το τέλος του 2021».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM