Η Ελλάδα απαντά με αντι-Νavtex στην Τουρκία (pics)

Η Ελλάδα δίνει την δική της απάντηση στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, εκδίδοντας αντι-Navtex τα ξημερώματα της Πέμπτης (22/10).

Απάντηση στις έντονες τουρκικές προκλητικές ενέργειες αποφάσισε να δώσει τα ξημερώματα της Πέμπτης (22/10) το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, εκδίδοντας αντι-Navtex.

Η Ελλάδα προχωρά σε μια τέτοια κίνηση με αφορμή τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, σύμφωνα με την οποία ξεκινούν νέες έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και ειδικότερα, στην περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Τι ορίζει η ελληνική αντι-Navtex

Η ελληνική αντι-Navtex επισημαίνει πως η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη». Και αυτό διότι η περιοχή όπου εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί το πλήρες μήνυμα της ελληνικής Navtex:

ZCZC HA05

212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.

Συνεχίζει την προκλητικότητα η Τουρκία

Να υπενθυμίσουμε πως αργά το βράδυ της Τετάρτης (21/10), ο σταθμός της Αττάλεια εξέδωσε νέα παράνομη Navtex αναφορικά με τις επιχειρήσεις έρευνας του Oruc Reis.

H νέα αυτή Navtex επεκτείνει τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 27 Οκτωβρίου 2020. Και δεσμεύει για έρευνες περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα, δεσμεύονται περιοχές ανοιχτά από το Φαληράκι και τη Λίνδο και στην οριογραμμή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο (28ος μεσημβρινού).

Η περιοχή που καλύπτει η Navtex

Το σήμα της Navtex

pinakas me sima tis navtex

Τουρκική Navtex αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών

pinkakas me grammata

Να σημειωθεί επίσης, πως δύο 24ωρα νωρίτερα, η Τουρκία εξέδωσε τρεις διαδοχικές Navtex, με τις οποίες επικαλείται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Αη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το Oruc Reis

Το απόγευμα της Τετάρτης, το Oruc Reis βρισκόταν περίπου 30 μίλια νοτίως του Συμπλέγματος της Μεγίστης με πορεία βορειοανατολική πορεία.

Ωστόσο, εντέλει ,αντί να κατευθυνθεί ξανά προς το βόρειο τμήμα της παράνομα δεσμευμένης με NAVTEX περιοχής, έστριψε αριστερά και άρχισε και πάλι να κινείται με νοτιοδυτική πορεία.

hartis

Μετά τις τελευταίες προκλήσεις, όπου η Άγκυρα «έσπασε» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές, υπήρχε η εκτίμηση ότι το Oruc Reis τα ξημερώματα της Πέμπτης (22/10) θα έφτανε και πάλι στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων, προκειμένου  να προχωρήσει εκ νέου σε μια ακόμα πιο επικίνδυνη πρόκληση ενάντια στη χώρα μας.

Παρόλα αυτά, το τουρκικό ερευνητικό άλλαξε ρότα κινούμενο πάλι προς το νότο. Η απάντηση για την αλλαγή πορείας ήρθε λίγο αργότερα, με την έκδοσης νέας τουρκικής NAVTEX για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σε μεγάλο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου.

Τι ανέφερε η Γενί Σαφάκ

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας, Yeni Safak είχε προαναγγείλει την παραμονή του Oruc Reis στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Το πλοίο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και 10 ημέρες. Αναμένεται ότι η περίοδος Navtex, η οποία λήγει από αύριο, θα παραταθεί και οι ερευνητικές δραστηριότητες σε αυτήν την περιοχή θα συνεχιστούν», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το Oruc Reis έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM