Καλπαδάκης για Δοξιάδη: Ψεύδη και ευφάνταστες θεωρίες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα

Δοξιάδης: Επικίνδυνος για τη χώρα ο έρωτας Καλπαδάκη - Τι απαντά ο διπλωμάτης

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Με τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ασχοληθεί αυτή τη φορά ο Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας και συνεργάτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε ένα μυθιστορηματικού τύπου άρθρο του στο protagon, ο Απόστολος Δοξιάδης περιγράφει τη σχέση του διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη, με το στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, Φεϊζά Μπαρουτσού.

Ο κ. Δοξιάδης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Όταν κάποιος άνθρωπος, διπλωμάτης ή μη, κατέχει κρατική θέση ύψιστης διαβάθμισης και μέγιστης εθνικής ευαισθησίας σε μια χώρα, απλούστατα δεν είναι δυνατόν να διατηρεί τόσο στενό δεσμό με ένα όργανο της κυβέρνησης μιας άλλης χώρας, χώρας μάλιστα με την οποία η σχέση της πρώτης είναι τόσο ευαίσθητη, επικίνδυνη και συχνότατα απειλητική, όσο της Τουρκίας με την Ελλάδα».

«Ο διορισμός στο Μαξίμου του Καλπαδάκη, ενώ είχε τη σχέση –που είχε– με την Μπαρουτσού, επιβεβαιώνει δηλαδή την άποψή μου, ότι, εκτός από την κουτοπονηριά του, την καπατσοσύνη του στα εσωτερικά του κόμματός του και το ταλέντο του να ξεγελάει τον κόσμο λέγοντας ξεδιάντροπα ψέματα, ο Τσίπρας δεν είναι πολύ έξυπνος. Επιπλέον, είναι αφελής, γεγονός που έχει ως αιτία, πέρα από πιθανή έμφυτη προδιάθεση και έλλειψη φυσικών χαρισμάτων νόησης και διάκρισης, την τραγική υστέρηση στην ευρύτερη παιδεία του, χάρη στην παραμονή του για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη γυάλινη σφαίρα της κομμουνιστικής θεωρίας και ιστοριογραφίας, ένα χρυσόψαρο στη γυάλα ενός παραμορφωμένου κοσμοειδώλου».

Αναφορικά με τη Φεϊζά Μπαρουτσού, επισημαίνει πως από την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, η κ. Μπαρουτσού «πέρασε στη σκληρή γραμμή ταύτισης με το νέο καθεστώς». Γνωρίζουμε μάλιστα από μαρτυρίες ότι, μεταξύ άλλων, πήγαινε στα σπίτια στην Αθήνα των συναδέλφων της που διέφευγαν στη Δύση, για να τα ψάξει. Φυσικά, αυτό δεν περιλαμβάνεται στα καθήκοντα ενός διπλωμάτη, αλλά ενός ασφαλίτη» σημειώνει.

Καλπαδάκης:  «Επινοώντας ευφάνταστες θεωρίες»

Οι ισχυρισμοί αυτοί προκάλεσαν την αντίδραση του Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει  τον Απόστολο Δοξιάδη στον πολιτικό βούρκο και κατήφορο.

Ολόκληρη η απάντηση του Βαγγέλη Καλπαδάκη: 

«Ο κ. Απόστολος Δοξιάδης, κατασκευάζοντας ψεύδη και επινοώντας ευφάνταστες θεωρίες που διαστρεβλώνουν προκλητικά την πραγματικότητα, πασχίζει εδώ και μέρες να παρουσιάσει μια εικόνα ενός δήθεν “σκανδάλου” γύρω από την προσωπική μου ζωή και τη θητεία μου ως διευθυντή του διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω στον πολιτικό βούρκο και κατήφορο.

Είμαι περήφανος για τη μέχρι τώρα διαδρομή μου στη διπλωματική υπηρεσία, την οποία υπηρετώ με βαθιά αγάπη για την πατρίδα μου και προσήλωση στο εθνικό συμφέρον, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν εικόνα για την επαγγελματική μου υπόσταση, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Ως Έλληνας διπλωμάτης, η αφοσίωσή μου στον όρκο μου και στην προάσπιση των συμφερόντων της χώρας κρίθηκαν, κρίνονται και θα κρίνονται από τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς μου προϊσταμένους. Τα υπόλοιπα είναι απλώς συμβολή στην καλλιέργεια μίσους, φανατισμού και τοξικότητας – σε όλα αυτά δηλαδή τα οποία δεν χρειάζεται η πατρίδα μας».

Ποιος είναι ο Απόστολος Δοξιάδης

Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στην École Pratique des Hautes Études του Παρισιού. Μετά το πέρας των σπουδών του, ο Δοξιάδης ασχολήθηκε με τη συγγραφή, τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού, όπου το 1992 κατήγγειλε τη Φρίντα Λιάππα για κακοποίηση παιδιού.

Το 1993 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας, με απαλλακτικό βούλευμα (το 2826/93), αποφάνθηκε, μετά την εξέταση του ανακριτικού υλικού, ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία κατά της Φρίντας Λιάππα, της μητέρας του παιδιού και των παραγωγών της ταινίας για κακοποίηση ανηλίκου, κρίνοντας αβάσιμες τις καταγγελίες του Δοξιάδη.

Tον Νοέμβριο του 2019 ο Απόστολος Δοξιάδης εισηγήθηκε την πρωτοβουλία του σχεδίου «Κανένα παιδί μόνο του» για την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που έχουν φτάσει στη χώρα μας μέσω των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, το οποίο τέθηκε υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως εκείνος πρότεινε τον Δημήτρη Λιγνάδη για καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1996 ο γάμος του με τη Βάσια Παναγοπούλου κατέληξε στα δικαστήρια, με τον συγγραφέα να καταγγέλλει την ηθοποιό πως ήθελε να τον δολοφονήσει.

Ποιος είναι ο Βαγγέλης Καλπαδάκης

Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και την Ελλάδα.

Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο University College του Λονδίνου και έκανε μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία και την ευρωπαϊκή πολιτική στο LSE.

Ως διπλωμάτης εργάστηκε στις διευθύνσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ στο υπουργείο Εξωτερικών, στην ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ επί ελληνικής προεδρίας και στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα. Υπήρξε διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Πάντα μετρημένος και αφοσιωμένος στη δουλειά του

Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για ένα ιδιαίτερα σοβαρό άτομο. Πάντα μετρημένο στις κουβέντες και τις κινήσεις του. Παράλληλα, είναι ιδιαιτέρως ευγενής, ενώ τον διακρίνει η μεγάλη αφοσίωση στη δουλειά του. Υπήρξε μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού. Μαχητική αλλά και διαλλακτική προσωπικότητα, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης κέρδισε τον διπλωματικό κόσμο με τις ικανότητές του, αλλά κυρίως με τον προσηνή χαρακτήρα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ