Μετά από την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η πρώην υπουργός Εργασίας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σχετική ανακοίνωση, κάνει λόγο για μεθόδευση με την οποία το Δημόσιο υφίσταται ζημία άνω των 3 δισ. ευρώ.
"Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, το σύνολο της κριτικής που ασκήσαμε και των εκτιμήσεών μας για τη μεγάλη ζημία που υφίσταται το ελληνικό Δημόσιο. Οι πανηγυρισμοί του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τη μεθόδευση της κυβέρνησης στη διαδικασία και μόνο ως προσβλητικοί μπορούν να εκληφθούν για όποιον αντιλαμβάνεται την έννοια του δημοσίου συμφέροντος.
Η μεθόδευση ξεκίνησε με τη μη πληρωμή του οφειλόμενου τοκομεριδίου ύψους 166 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς προς το Δημόσιο, συνεχίστηκε με τη διάταξη περί ασυλίας στα στελέχη του ΤΧΣ και ολοκληρώθηκε με τη διαδικασία και τους όρους Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα:
-
Από την όλη μεθόδευση το Δημόσιο υφίσταται ζημία άνω των 3 δισ.
-
Η κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων (μικρομετόχων και Δημοσίου) στην ΑΜΚ τους οδήγησε σε απίσχναση (dilution) άνω του 90%.
-
Συγκεκριμένοι μεγαλοεπενδυτές ήλεγξαν τη διαδικασία, εξασφάλισαν υπερκέρδη και τoν έλεγχο της Τράπεζας.
-
Το ποσοστό του Δημοσίου -ως φαίνεται- θα συρρικνωθεί στο 27%, δηλαδή σε μειοψηφικό (non-blocking minority).
Το εξελισσόμενο σκάνδαλο επιβεβαιώθηκε. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ΤΧΣ για τις απώλειες του ελληνικού Δημοσίου είναι τεράστιες και καμία ασυλία δεν πρόκειται να τις διαγράψει από τη συνείδηση του ελληνικού λαού», καταλήγει η κ. Αχτσιόγλου.
Υπόμνημα Τσίπρα: Το ΤΧΣ να ασκήσει βέτο στη Γ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς
Να θυμίσουμε πως υπόμνημα προς τον πρόεδρο, Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέθεσε στις 6 Απριλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας «τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σχέση με την ήδη δημόσια διατυπωθείσα απόφαση», να περιορίσουν τη μετοχική τους θέση ως «κατόχου της πλειοψηφίας των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+13,07% άμεσα, στις 7 Απριλίου 2021, κατά τη σύγκληση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης».
«Λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη τη σημασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα, η θέση μας είναι ότι το ΤΧΣ τόσο στην πρώτη φάση της μη αποπληρωμής του τοκομεριδίου από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και στη δεύτερη φάση της σχεδιαζόμενης ΑΜΚ από την Τράπεζα, δεν χρησιμοποιεί όλα τα νομικά δικαιώματα και διαπραγματευτικές δυνατότητες του ώστε να προστατεύσει το κεφάλαιο και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τον Έλληνα πολίτη. Επομένως το Ταμείο σε αυτήν την περίπτωση και με δική σας απόφαση έπαψε να υπηρετεί τον βασικό του ρόλο ως εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος στον χρηματοπιστωτικό τομέα», υπογραμμίζει στα συμπεράσματα του υπομνήματος ο Αλ. Τσίπρας και ζητά από τους ενδιαφερόμενους να ασκήσουν «στη Γ.Σ. της 7ης Απριλίου 2021, το προβλεπόμενο στο νόμο δικαίωμα αρνησικυρίας (blocking veto) του μετόχου της πλειοψηφίας» και να εμποδίσουν «την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων». «Αντίθετα να φροντίσετε ώστε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να μπορούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι εντός εύλογης προθεσμίας να ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στις μετοχές τους, με όλες τις εξουσίες και τις ευχέρειες που απορρέουν από αυτά».