ΣΥΡΙΖΑ: Προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος - Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Τσίπρας

Η διαφαινόμενη οικονομική κρίση λόγω κοροναϊού, οι κυβερνητικό χειρισμοί, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και τα εσωκομματικά «τζαρτζαρίσματα» βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής (11/05/2020) συνεδρίασης της Πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέσσερα κορυφαία στελέχη έθεσαν το θέμα των επιλεκτικών διαρροών των εσωκομματικών ζητημάτων, οι οποίες δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις – σύμφωνα με δήλωση τους, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκαν στην διαρροή που έγινε πριν από λίγες μέρες και ήθελε τον Γραμματέα του κόμματος αλλά και τους προαναφερόμενους να μην υπογράφουν την ερώτηση του κόμματός τους για το γεγονός ότι η εφημερίδα Documento  έμεινε εκτός της διαφημιστικής καμπάνιας  που μοίρασε η κυβέρνηση για το «Μένουμε Σπίτι».

Σύμφωνα με δήλωση του ιδίου του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη δεν υπήρξε διαφωνία για το θέμα αυτό απλώς μια επισήμανση ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλα ΜΜΕ τα οποία έμειναν εκτός της διαφημιστικής καμπάνιας από την κυβέρνηση για καθαρά κομματικούς – πολιτικούς λόγους.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τέτοιου είδους διαρροές στέλνουν λάθος μήνυμα στην κοινωνία καθώς παρουσιάζουν το κόμμα διχασμένο.

«Το κόμμα πρέπει να σταματήσει να προχωρά με δυο ψυχές» είπε  χαρακτηριστικά.

Η κεντρική ιδέα της κριτικής πάντως ήταν ότι «δεν μπορούν να συγκεραστούν φαινόμενα Αυριανισμού, με το όραμα της σύγχρονης αριστεράς και του εκσυγχρονισμού».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του λειτούργησε και πάλι πυροσβεστικά κρατώντας αποστάσεις και από τα δύο πλευρές και ζήτησε απ’ όλους «αυτοσυγκράτηση» ώστε να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια.

Συνέστησε ακόμα μεγαλύτερη ενασχόληση με τα θέματα  της επικαιρότητας και την κυβερνητική πολιτική  και όχι με τις εσωκομματικές ερμηνείες και παρερμηνείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αιτιάσεις των τεσσάρων στελεχών δεν υπήρξε αντίλογος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρόωρες εκλογές

Στην συνεδρίαση συζητήθηκε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αλλά κυρίως η τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα.

«Το δίλημμα, λοιπόν, για την επόμενη μέρα είναι: Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων;» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έγινε γνωστό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να επικαιροποιήσει τις προτάσεις για την οικονομία και τα εργασιακά, τις οποίες κατέθεσε από τις αρχές τις καραντίνας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

«Στην οικονομία τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως πολιτικές με εντελώς αντίθετο πρόσημο: Πρωτοβουλίες και δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή πολιτικές που αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση της οικονομίας και διάλυση της εργασίας;

Αυτές τις μέρες θα επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και να πιέσουμε έστω και τώρα τον κ. Μητσοτάκη να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων. 

Μεγαλύτερη πρόκληση από όλες είναι η ανεργία, όπου με τις επιλογές της κυβέρνησής του κινδυνεύει να χαθεί σε πέντε μήνες ότι καταφέραμε σε 5 χρόνια για τη μείωσή της».

Ορίζοντας μάλιστα τις βασικές προγραμματικές προτεραιότητες, τόνισαν ότι «στο επικαιροποιημένο κείμενο πρέπει να αποτυπώνονται οι εξής στόχοι:

  • στήριξη της εργασίας
  • ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας
  • αύξηση των δημόσιων επενδύσεων
  • εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση, συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας.

Το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη».

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM