Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές μέσα στο 2021 και μάλιστα ως τις αρχές του φθινοπώρου είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο, ολοένα κι αυξάνονται
Του Γιάννη ΒασιλακόπουλουΜαζί τους στοιχίζονται και όσοι εκτιμούν πως «η αντιμετώπιση όσων θα αφήσει πίσω της η πανδημία θα είναι πολύ δύσκολη για μια μονοκομματική κυβέρνηση, οπότε είναι πιθανή – δεδομένου ότι οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, θα επιδιωχθεί η συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικού σκοπού». Πριν δυο μήνες μόλις αυτό το σενάριο αντιμετωπιζόταν ως «σχιζοφρενής προσέγγιση». Σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει…
Θυμωμένη η κοινωνίαΜε την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη, εξάπλωση και με το φόβο της νέας έξαρσης να αιωρείται, το δύσκολο παζλ της επόμενης μέρας απλώνεται μπροστά στο πολιτικό μας σύστημα περισσότερο σα σύνθετος εφιάλτης, παρά σαν πεδίο … δόξης λαμπρό, μετά την προς το παρόν εικαζόμενη, τουλάχιστον ως προς τον χρονικό της προσδιορισμό, τελική νίκη της ανθρωπότητας επί του ύπουλου ιού. Η Ελληνική κοινωνία καταβεβλημένη από την κόπωση και θυμωμένη από τις άμεσες συνέπειες της πρωτόγνωρης πραγματικότητας ακούει οραματικές εξαγγελίες, αλλά πλέον περισσότερο απαιτεί από ότι προσδοκά και το πολιτικό σύστημα δημιουργεί το φόβο ότι – για μια ακόμη φορά- θα πιαστεί στον … ύπνο από τις νέες και απολύτως αχαρτογράφητες συνθήκες.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ θέλοντας να σημάνει το νέο ξεκίνημα και να εγγυηθεί ότι ο εφιάλτης θα μείνει πίσω, οριστικά κι αμετάκλητα κάνει λόγο για «Άλμα ανάκαμψης μετά τον τελευταίο δύσκολο κάβο». Η «σπαζοκεφαλιά» όμως φαντάζει πιο δύσκολη καθώς η πληγωμένη κοινωνία θα βγει εντελώς … αγνώριστη ακόμα κι αν και όταν τελειώσει η μάχη. Δεν θα είναι μονάχα ο φόβος, απομεινάρι μιας πρωτόγνωρης συνθήκης, είναι και η νέα φτώχεια, η ανεργία, η φυσική αναζωπύρωση των κοινωνικών ανισοτήτων που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν – πιο δύσκολα από κάθε άλλη φορά.
«Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να έχει δει κάτι καλύτερο»Και τούτο γιατί πλέον, αφορούν κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες χωρίς «αντισώματα» σε παρόμοιες συνθήκες μια και δεν τις αντιμετώπισαν ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Σήμερα φτωχοποιούνται βίαια και εκ συνθηκών ταχύτατα επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες – κομμάτια του παραδοσιακού αστικού ιστού που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν στην πλειοψηφία τους κομμάτι ενός φιλελεύθερου εκλογικού ακροατηρίου. Σήμερα όμως τους ακούς να θυμώνουν, να διατυπώνουν σφοδρή κριτική, ακόμα και για τον πυρήνα της διαχείρισης της πανδημίας. Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να αποτυπώνουν στην κυβερνητική πλειοψηφία μια αδιασάλευτη υπεροχή, αλλά…
Ακόμη και πηγές που κινούνται κοντά στο κυβερνών κόμμα διατυπώνουν δισυπόστατες επιφυλάξεις: «Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να έχει δει κάτι καλύτερο, στη ζωή του τα τελευταία χρόνια κάτι, έστω κι ελάχιστο, να έχει βελτιωθεί», λένε κι εκφράζουν το φόβο ότι όσο η πανδημία έστω και σε αποδρομή, αφήνει πίσω της δυσκολοκατάβλητα προβλήματα η αντίδραση της κοινωνίας θα είναι απρόβλεπτη.
Στην «απέναντι όχθη» ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ψάχνει ακόμη τα πατήματα του, παλινωδεί, ταλαντεύεται και το εγχείρημα της διεύρυνσης, παρότι προχωρεί δεν δείχνει να έχει αφομοιωθεί από τους «παλιούς». Πίσω από την αταλάντευτη σταθερά Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει, ακόμη, οικοδομηθεί κάτι απολύτως συμπαγές και αξιόπιστο. Δείχνει να θέλει, ακόμη, δουλειά.
Η Ν. Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη προφανώς προηγείται – ακόμη – στην εκλογική πρόγνωση. Αναλυτές όμως διατυπώνουν το ερώτημα αν αυτό αντανακλά στήριξη στην κυβέρνηση, ή στάση επιφυλακτικότητας απέναντι στον ακόμη ανέτοιμο «νέο ΣΥΡΙΖΑ» που με την προσθήκη της Προοδευτικής Συμμαχίας φιλοδοξεί να «ξανασυστηθεί» στην Ελληνική κοινωνία.. Η συγκυρία είναι, έτσι κι αλλιώς, ένα πολύ δύσκολο στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Ειδικά αν δικαιωθούν όσοι εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν πιο γρήγορα από όσο υπολογίζεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Μητσοτάκης: «Άλμα δεκαετίας μετά τον κάβο της πανδημίας»
- Κικίλιας: Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν γιατρό, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει σε αυτή τη μάχη
- ΣΥΡΙΖΑ: Κ. Μητσοτάκη σταματήστε να σκέφτεστε τόσο έξυπνα μέτρα