Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κείμενο από το ΣΥΡΙΖΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη μετά από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, και στο οποίο γίνεται μια εκτενής αποτίμηση για τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη την ήττα στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.
Παρά το ότι στο κομματικό έγγραφο αναφέρεται ως καθοριστικός παράγοντας για την απώλεια της διακυβέρνησης η υπογραφή του τρίτου μνημονίου, από το ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «επικοινωνιακά λάθη» και για το ρόλο που έπαιξαν κατά του κόμματος οι επιθέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και την Μάνδρα ή ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με το κείμενο, αποτυπώνεται το ερώτημα:«Είναι η ήττα τακτική ή στρατηγική»; για να αναπτύξει ακολούθως το εξής σκεπτικό: «…το πλαίσιο όπου μπορούσε να ξεδιπλωθεί η κυβερνητική στρατηγική προσδιορίστηκε κατά βάσιν από το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει μνημόνιο.
Μπορεί να ήταν εμφανές σε όλους ότι αυτή είχε εξαναγκαστεί να το υπογράψει, χωρίς να συμφωνεί και χωρίς να το «υιοθετεί», μπορεί αυτό να είχε όντως ηπιότερες κοινωνικές επιπτώσεις από τα προηγούμενα, μπορεί η νέα κυβέρνηση όντως να προσπάθησε με νύχια και με δόντια να απαλύνει παλιά και νέα βάρη, μπορεί να σεβάστηκε απόλυτα τους δημοκρατικούς κανόνες και να προστάτευσε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, μπορεί να καλλιέργησε άλλες συμπεριφορές και άλλο δημόσιο ήθος, ή να προσέδωσε άλλο ύφος στους τρόπους διακυβέρνησης, αλλά μολαταύτα υπέγραψε Μνημόνιο. Ακυρώνοντας έτσι εν τοις πράγμασι την κύρια διάσταση της μέχρι τότε πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ακριβώς, είχε αναδείξει ως κύριο αιτούμενο το να απαλλαγεί η χώρα από τα μνημόνια».
Σύμφωνα με το κείμενο απολογισμού η εικόνα αυτή δεν δημιούργησε μόνο βαθιά αίσθηση απογοήτευσης αλλά «συγχρόνως αποξένωσε κοινωνικά στρώματα που υποστήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ και κλόνισε κοινωνικές συμμαχίες που είχαν σχηματιστεί, απονευρώνοντας έτσι το κίνημα που είχε ωθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».
Όμως, «τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν διέγνωσε με τη δέουσα σοβαρότητα τη νέα αυτή συνθήκη. Η μεν κυβέρνηση επικεντρώθηκε στο νομοθετικό έργο, η κοινοβουλευτική ομάδα στις μάχες στη Βουλή, ομολογουμένως κάποτε δύσκολες, ενώ το κόμμα, μετά τη διάσπαση και μη κατορθώνοντας να ξεπεράσει τη δική του αποδυνάμωση από την απορρόφηση πολλών στελεχών του σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, αρκούνταν να παρακολουθεί τα κυβερνητικά τεκταινόμενα συμβάλλοντας όπως μπορούσε…».
Αναφορά γίνεται και στην καθυστέρηση που σημειώθηκε ως προς την ανακοίνωση των θετικών μέτρων ανακούφισης για το 2019-2020. Επισημαίνεται δηλαδή ότι η παρουσίαση των μέτρων τον Μάιο στο Ζάππειο, δηλαδή στην ευθεία προς τις ευρωεκλογές, προβλήθηκε από την αντιπολίτευση ως «προεκλογικές παροχές» και «πέρασε» στους πολίτες, δεδομένης της ισχυρής πίεση που υπέστησαν οι ασθενέστεροι οικονομικά τα προηγούμενα χρόνια.
Μεγάλο τμήμα στελεχών, άλλωστε, επικρίνει αυτή την καθυστέρηση, εκτιμώντας ότι τα περίφημα θετικά μέτρα θα έπρεπε να ανακοινωθούν νωρίτερα, ώστε να μην συνδεθούν με τις ευρωεκλογές, καθώς, όπως λένε, ο χρόνος επαρκούσε δεδομένου ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM
Πηγή: κυβέρνηση.gr