Συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στο πρώτο ταξίδι του στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, μετά το τέλος των συναντήσεων και συνομιλιών έστειλε μέσω Twitter μήνυμα στήριξης αλλά και συνεργασίας των δύο χωρών.
«Η Ελλάδα επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με τη Λιβύη και ως διαχρονικά καλός γείτονας και μέλος της Ε.Ε. να στηρίξει τον λαό της στην ανασυγκρότηση της χώρας.
Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».
Μητσοτάκης: «Θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας η ειλικρίνεια»Χθες ο πρωθυπουργός τόνισε πως« θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου».
«Πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντησή του στην Τρίπολη με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdul Hamid Dbeibeh).
«Και αυτό σημαίνει ότι, γράφοντας την καινούρια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, θα μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τη θέση που μετέφερε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη, ότι προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ-
Υπόμνημα Τσίπρα προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
-
Προανακριτική Παππά: Ξεκινά σήμερα στη Βουλή - Ποια τα ισχυρά «δίδυμα» των κομμάτων
-
Μητσοτάκης στη Λιβύη: «Μπορούμε να λύσουμε διμερώς το θέμα των θαλάσσιων ζωνών»