Ραγκούσης: «Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να σιωπήσει, είχε το ιστορικό θράσος να δηλώνει υπερήφανος που το κόμμα του χρεοκοπούσε την Ελλάδα»
Της Μαύρας Σαραντοπούλου
Σε απάντηση επί προσωπικού προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε την κριτική του ΠΑΣΟΚ το 2015, με ιστορικές πολιτικές αποφάσεις.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση:
«Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνω στο βήμα μετά την προσωπική επίθεση του κ. Μητσοτάκη, για την οποία δεν μου είχε δοθεί ο λόγος επί προσωπικού.
Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που τη δημιούργησε ο ίδιος, θέτοντας εντός του Κοινοβουλίου το ζήτημα των παλαιότερων πολιτικών μου δηλώσεων για τον Α. Τσίπρα.
Οφείλω να κλείσω αυτή την εκκρεμότητα.
Οφείλω να απαντήσω στην προσωπική επίθεση του κ. Μητσοτάκη.
Δεν θα αρκεστώ στα αυτονόητα.
Ότι δηλαδή τότε ήμασταν πολιτικοί αντίπαλοι και πως εκείνη την εποχή ήταν απολύτως συγκρουσιακή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θα μιλήσω επί της ουσίας.
Θα αναφερθώ σε κάποιες αναντίλεκτες αλήθειες που το σύστημα της κυρίαρχης αλλά προσωρινής προπαγάνδας θέλει με κάθε τρόπο να αποσιωπά, για να μη βλάψει το αφήγημα του εκλεκτού της, του κ. Μητσοτάκη.
Τότε, εκείνη την περίοδο, ειδικά σε μια συγκυρία που είχε κορυφωθεί η ανησυχία για το ενδεχόμενο ρήξης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, άσκησα πράγματι μια πολύ σκληρή πολιτική κριτική εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και της τότε κυβέρνησής του.
Όμως, ο Α. Τσίπρας αυτή την πολιτική κριτική τη διέψευσε, και δεν τη διέψευσε απλώς στα λόγια.
Τη διέψευσε στην πράξη, με ιστορικές πολιτικές αποφάσεις, απολύτως εθνικά επωφελείς.
Ο Α. Τσίπρας ως πρωθυπουργός δεν φυγομάχησε, δεν παραιτήθηκε από τις ιστορικές του ευθύνες.
Μολονότι ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του είχε συμμετοχή στη χρεοκοπία της χώρας,
εκείνος ανέλαβε το πολιτικό κόστος, κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωπαΐκή Ένωση και στο ευρώ.
Οδήγησε τον ελληνικό λαό στην ολοκλήρωση των μνημονίων και στην έξοδο από αυτά.
Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης, αντί να σιωπήσει, είχε το ιστορικό θράσος ως νεοεκλεγείς πρόεδρος να δηλώνει υπερήφανος που ως βουλευτής στήριζε το κόμμα του όταν αυτό χρεοκοπούσε την Ελλάδα.
Εγώ μπορεί να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά κάθομαι στα ίδια κοινοβουλευτικά έδρανα που καθόμουν και όταν ήμουν στο ΠΑΣΟΚ.
Δεν άλλαξα πολιτική και ιδεολογική παράταξη.
Δεν κατάντησα διορισμένος υπουργός της Δεξιάς.
Μιας Δεξιάς που αυτή αποτελεί τον ιστορικό και πολιτικό αντίπαλο της προοδευτικής παράταξης.
Και όχι η Αριστερά, που διαχρονικά ήταν και παραμένει οργανικό της μέρος.
Εντάχθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μετά τη βαριά ήττα των ευρωεκλογών του 2019.
Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή μέσα στη Βουλή αποκλειστικά με την ψήφο των πολιτών, χωρίς να έχω διοριστεί υπουργός από τον Α. Τσίπρα.
Αλλά αφού ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, ας απαντήσει κι αυτός –αν μπορεί– στα ακόλουθα τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα, που πηγάζουν από αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα.
1) Ποιος είναι υποκριτής;
Ο κ. Μητσοτάκης, που τους διόρισε, ή οι συγκεκριμένοι υπουργοί του, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και άλλαξαν ιδεολογική και πολιτική παράταξη και οι οποίοι επί δεκαετίες έκαναν καριέρα ως διαπρύσιοι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ;
2) Ποιος είναι υποκριτής;
Ο κ. Σαμαράς, που έριξε την εκλεγμένη κυβέρνηση του πατέρα του και στη συνέχεια τον διόρισε υπουργό του, ή ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, που για να ικανοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες αποδέχτηκε να γίνει υπουργός του κ. Σαμαρά, παρά τη σκληρή προσωπική κριτική που του είχε ασκήσει;
3) Ποιος ήταν υποκριτής;
Ο πατέρας του Κωσταντίνος Μητσοτάκης, όταν ασκούσε δριμύτατη κριτική ("Καραμανλής σημαίνει χάος" κ.λπ., βλέπε επισυναπτόμενο αρχείο) εναντίον του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1977 και μετά προσχωρούσε στη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που τον υποδέχτηκε στη ΝΔ με ανοιχτές αγκάλες το 1978;
4) Και κάτι, ίσως είναι το πιο σοβαρό απ’ όλα:
Εγώ για να βρεθώ στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ούτε διέσπασα το κόμμα στο οποίο ανήκα –εκδιώχθηκα από αυτό– ούτε έριξα κάποια από τον λαό εκλεγμένη κυβέρνηση, καθοδηγούμενος από εξωθεσμικά κέντρα και τον ξένο παράγοντα.
Αυτό το έκανε ο πατέρας του το 1965 και στη συνέχεια διορίστηκε υπουργός της δοτής κυβέρνησης Νόβα, εξέλιξη δραματική που τελικά οδήγησε στην κατάλυση της Δημοκρατίας και στη Χούντα των συνταγματαρχών.
Αλήθεια, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει κάνει πολιτική καριέρα αποκλειστικά χάρη στο επώνυμό του, μήπως θυμάται πώς καταγράφηκε στη συνείδηση των πολιτών το "Μητσοτάκης" για εκείνα τα δραματικά γεγονότα;
Ως συνώνυμο του υποκριτής ή ως συνώνυμο του αποστάτης;
Προσωπικά απάντησα στο ερώτημα του κ. Μητσοτάκη.
Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο και αν θα απαντήσει σε αυτά τα τέσσερα ερωτήματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ-
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Υψηλοί προσκεκλημένοι για την εθνική επέτειο
-
Μητσοτάκης για πράσινη ανάπτυξη: Άμεση προτεραιότητα μας με στήριξη της ΕΤΕπ
-
Mήνυμα State Department στην Τουρκία: Στηρίζουμε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
-
ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση και Τράπεζα Πειραιώς υπεύθυνες για την απαξίωση των μετοχών του Δημοσίου