Δένδιας: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι

Δένδιας: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως εργαλείο αποτροπής νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας, στη  διαδικτυακή παρέμβασή του στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7 αναφέρθηκε σε προκλήσεις που αφορούν τις χώρες της Μεσογείου, όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και η ασφάλεια των συνόρων.

Ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ επισήμανε πως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι ως εργαλείο αποτροπής νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών.

«Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020 ήρθαμε αντιμέτωποι με αποσταθεροποιητικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες προκλήθηκαν από την επικίνδυνη κλιμάκωση της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, μετά τα απτά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πεδίο και υπό την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε εντέλει μια μερική αποκλιμάκωση.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως η θετική ατζέντα Ε.Ε. - Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια εποικοδομητική στάση στην περιοχή, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κριτήρια της Ε.Ε., κάτι που, όπως πρόσθεσε, δεν έχει συμβεί ακόμα.

«Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να παραμείνει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη δέσμη τομεακών στοχευμένων μέτρων, έτοιμη να επιβληθεί, ως εργαλείο μόνιμης αποτροπής παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς».

Επισήμανε ακόμη ότι για να επιτευχθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου είναι απαραίτητο να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στις συνεργασίες της Ελλάδας με άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου με τριμερή και πολυμερή σχήματα.

«Αυτοί οι μηχανισμοί δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας. Είναι ανοιχτοί σε όλες τις χώρες της περιοχής, υπό τον όρο ότι σέβονται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η μόνη προϋπόθεση είναι η αυτονόητη: ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου».

Για το ζήτημα της Λιβύης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM