Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Τουρκία για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

«Απαράδεκτη και ακατανόητη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Μάλιστα, η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Ντόρα Μπακογιάννη σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο αναφέρει ότι τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή αντιπροσωπεία εδώ και μήνες ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την αξία της Αγίας Σοφίας, ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, συμβόλου θρησκευτικής ελευθερίας και ειρηνικής συνύπαρξης πολιτισμών, θρησκειών και λαών.

«Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μονομερής απόφαση της Τουρκίας καταδικάστηκε ως απαράδεκτη και ακατανόητη, ως μία κίνηση διχασμού και διακρίσεως που αντιβαίνει σε όλες της αρχές του Συμβουλίου.

 

Η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην Τουρκία και τη συστηματική πολιτική παραβίασης δημοκρατικών αρχών και αξιών», προσθέτει η κα Μπακογιάννη.

Στην Αγία Σοφία για προσευχή ο Ερντογάν

Λίγες ώρες πριν την απόφαση αυτή, ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής, στην Αγία Σοφία για την καθιερωμένη προσευχή. Όπως μετέδωσε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα YeniSafak -η οποία παρουσιάζει σχετική φωτογραφία- μετέβη στο τζαμί της Αγίας Σοφίας (όπως την αποκαλεί) για να προσευχηθεί.

[video width="640" height="360" mp4="/wp-content/uploads/2020/12/130553_erntogan.mp4"][/video]

Σε σχετικό βίντεο μάλιστα που παρουσιάζει η εφημερίδα, φαίνεται να εκτυλίσσεται ένα καλοστημένο σόου, με τον Ερντογάν να καταφτάνει στο σημείο που ήταν αποκλεισμένο από δυνάμεις ασφαλείας.

Τον τούρκο πρόεδρο υποδέχτηκε έξω από την Αγία Σοφία ο ιμάμης και μόλις έφτασε με τεθωρακισμένο όχημα, περικυκλωμένος από άνδρες της προσωπικής του φρουράς, μετέβη στο εσωτερικό του ιστορικού ναού για την προσευχή.

Ο «σουλτάνος» και υψηλόβαθμοι υπουργοί του, μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στις 24 Ιουλίου, παρευρίσκονται κατά διαστήματα σε προσευχές που γίνονται. Ωστόσο, η χρονική συγκυρία που επέλεξε αυτή τη φορά να προβεί σε μια τέτοια κίνηση είναι ιδιαίτερη, καθώς αναμένεται η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα για την επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM