Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλεί τον ΕΟΔΥ για εξηγήσεις ‒ Αίτημα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Της Μαύρας Σαραντοπούλου
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί διπλών βιβλίων του ΕΟΔΥ για τον Covid-19 συγκαλείται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ούτως ώστε να κληθούν προς εξέταση οι Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Χαρδαλιάς, Παναγιώτης Αρκουμανέας και Σωτήρης Τσιόδρας, ως τα κατεξοχήν βασικά πρόσωπα που χειρίζονται την κρίση της πανδημίας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τίθενται υπό αμφισβήτηση η επιστημονική δεοντολογία, η πολιτική αξιοπιστία και η τήρηση της νομιμότητας, ενώ εγείρονται υποψίες λήψης αποφάσεων των ειδικών «στα τυφλά».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών ζητούν να κληθούν άμεσα σε αυτήν οι:
Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας
Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων
Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ
Σωτήρης Τσιόδρας, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Περί δημοσιευμάτων για διπλά βιβλία
Με αφορμή τα δημοσιεύματα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σε τρεις εφημερίδες («Βήμα», «Νέα» και «Δημοκρατία») σχετικά με τη δημιουργία ενός «παρασυστήματος» καταγραφής των κρουσμάτων σε διπλά βιβλία, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητούν:
«Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής και την κλήση σε ακρόαση για να εξεταστούν από αυτήν οι κ. Κικίλιας Βασίλειος, υπουργός Υγείας, Χαρδαλιάς Νικόλαος, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Αρκουμανέας Παναγιώτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Τσιόδρας Σωτήριος, καθηγητής Ιατρικής, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».
Στην επιστολή τονίζεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα με υπευθυνότητα έθεσε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν την ίδια τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, τόσο ως προς τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας όσο και ως προς τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Στο φως της δημοσιότητας όμως, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν έρθει πια δημοσιεύματα που θέτουν ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, ιδίως σε σχέση με την επιστημονική δεοντολογία, την πολιτική αξιοπιστία και την τήρηση της νομιμότητας. Γεννιούνται, επίσης, ερωτήματα για το αν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» του υπουργείου Υγείας αφέθηκαν μέσα σε κρίσιμες στιγμές να αποφασίζουν «στα τυφλά».