Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε έξι άτομα για τις θέσεις της διοίκησης της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ζητώντας συναίνεση από τα κόμματα.
Του Μάκη Θεοδώση«Η προηγούμενη σύνθεση είχε μια γυναίκα στους επτά, δεν τίθεται θέμα νομιμότητας. Συμφωνώ στην αναζήτηση περισσότερων γυναικών σε αξιώματα», είπε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε πως «το ενδιαφέρον είναι για τα τακτικά μέλη και οι αναπληρωματικοί είναι νέοι επιστήμονες με επαρκείς γνώσεις που θα διδαχτούν περισσότερα με τη συμμετοχή τους».
Μάλιστα, ανέφερε πως οι κ. Σκουλαρίκη - Παπαβασιλόπουλος είναι κατάλληλοι για την κάλυψη τακτικών μελών και προέτρεψε να διαφυλαχτεί η διαδικασία για τυχόν κριτική ή προσφυγή. «Η ΑΔΑΕ χειρίζεται τομείς υψίστης τεχνολογικής, οικονομικής, πολιτικής σημασίας. Θέλουμε να είμαστε απολύτως τυπικοί, και σήμερα έχουμε πλήρη σύνθεση, παρά την πανδημία», συμπλήρωσε.
Η τοποθέτηση του Γιώργου ΚατρούγκαλουΟ Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) αποδέχτηκε την περιφρούρηση της νομιμότητας, αλλά τόνισε πως «η επιλογή των προσώπων που προτείνετε αποκλείει κάθε άλλη πρόταση, π.χ. του πρώην προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση», σημείωσε.
«Αφού το κριτήριο των τυπικών προσόντων υφίσταται, δεν υπάρχει λόγος να μη θέσετε τα δύο ονόματα που αναφέρατε σε ψηφοφορία. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζουμε τέτοια διαδικασία και πρώτη φορά επί της προεδρίας σας. Σεβαστή η πίεση χρόνου, αλλά αυτό να οδηγήσει σε αναβολή δύο ημερών της συνεδρίασης για να συζητήσετε και τη δική μου αμφιβολία για τη συμμετοχή του άλλου φύλου», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο κ. Τασούλας απάντησε πως «εκ πρώτης όψεως φαίνονται επαρκείς και την εισήγησή μου είχατε χρόνο να την επεξεργαστείτε. Συνεπώς κρίνω, επειδή υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, και σήμερα παίρνω την ευθύνη, κάνω ένα ξεχώρισμα. Δεν μπορούν να τεθούν υπόψη σας όλες οι υποψηφιότητες».
Ο κ. Βούτσης είπε πως «πρέπει να δούμε την πολιτική ουσία, τα 3/5 της πλειοψηφίας για τις ανεξάρτητες αρχές δίνουν πλεονέκτημα στην κυβέρνηση, δεν χρειάζεται η αντιπολίτευση. Να μπορεί όμως να βάζει πρόσωπα και η αντιπολίτευση και να υπερψηφίζονται». «Αν επιμείνετε στην επιλογή σας για τον κ. Στέφανο Γκρίτζαλη, θα αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία, δεν θα έχουμε αλά καρτ ψηφοφορία», κατέληξε.
Η απορία του προέδρου της Βουλής«Από τη μια, μου λέτε μέσω κ. Κατρούγκαλου να υπάρχει μια γυναίκα ως μέλος, εσείς, κ. Βούτση, μου προτείνετε τρία ονόματα αντρών και έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Ένας άλυτος γρίφος που πρέπει να λύσω, γι’ αυτό επιμένω να τοποθετηθείτε επί των προτάσεών μου, αφού αυτό είναι θεσπισμένο», έκλεισε την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) ψήφισε παρών, αποχώρησε και ζήτησε να τα βρουν οι δύο πλευρές.
Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Δημήτρης Βίτσας ανέφεραν πως η πρόταση Τασούλα θεωρείται απόλυτη , «είτε το παίρνεις είτε το αφήνεις». Ζήτησαν, δε, σε όλες τις αρχές να γίνεται μια συνεννόηση μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Τασούλας αντέτεινε πως «για σήμερα (σ.σ. χθες) έγινε συνεννόηση, υπήρχε παρεξήγηση και από δω και πέρα θα γίνεται πιο διακριτό για τις υπόλοιπες επιλογές».
Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε επί 23 παρόντων βουλευτών ψήφισαν:- Υπέρ 16
- Παρών 7
- Απόντες 2
Με τις προτάσεις του κ. Τασούλα συντάχτηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ (Ο. Κωνσταντινόπουλος - Β. Κεγκέρογλου) και της Ελληνικής Λύσης (Α. Αβδελάς).
Παρών ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ( Ν. Βούτσης, Όλ. Γεροβασίλη, Δ. Βίτσας, Γ. Κατρούγκαλος) και του ΜέΡΑ25 (Κλ. Γρηγοριάδης - Σ. Σακοράφα).
Να σημειωθεί η ένσταση για το πρόσωπο του καθηγητή Ασφάλειας Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Στέφανου Γκρίτζαλη, από τον βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη.
Απουσίαζαν ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) και ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση).
Το ιστορικό αντίστοιχης διαδικασίας με πρόεδρο τον Νίκο Βούτση το 2016Επετεύχθη η συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου και εγκρίθηκε η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση το 2016 για τη θέση του προέδρου και αντιπροέδρου στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή.
Πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Χρήστος Ζαμπίρας και αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Σακκάς, με θετικές ψήφους 19 βουλευτών, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. «Παρών» δήλωσαν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ που μετέχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ καταψήφισε η Χρυσή Αυγή (19-1-2).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- O Μητσοτάκης απαντά σε ερωτήσεις Γεννηματά – Βαρουφάκη για τον ΕΟΔΥ
- Θεοδωρικάκος: «Για να μπεις στο Δημόσιο, πρέπει να το αξίζεις»
- Κορονοϊός ‒ ΕΟΔΥ: Απαντά στα δημοσιεύματα για τον αριθμό των κρουσμάτων