«Η επαγγελματική εκπαίδευση εδώ και πολλές δεκαετίες δεν συνδέεται με την αγορά εργασίας. Από τη μία, έχουμε ανεργία και από την άλλη, εργοδότες που ψάχνουν άτομα με δεξιότητες και δεν βρίσκουν. Άρα κάτι δεν κάνουμε σωστά. Και αυτή είναι η φιλοδοξία αυτού του νομοσχεδίου, να έρθουν δηλαδή πιο κοντά η εκπαίδευση με την αγορά», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό.
«Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης θα διαμορφώνεται με το τι πραγματικά χρειάζεται η αγορά εργασίας», υπογράμμισε η υπουργός.
Πώς θα λειτουργήσειΑυτό το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας βασίζεται σε δύο μηχανισμούς, σε εθνικό επίπεδο και σε τοπικό/περιφερειακό. Θα συγκροτηθούν συμβούλια όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εταίροι και θα ανιχνεύουν τις ανάγκες που πραγματικά υπάρχουν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Αυτές θα καταγράφονται και έτσι θα διαμορφώνεται το πρόγραμμα σπουδών και οι ειδικότητες στην αγορά εργασίας.
Τι είναι το Επίπεδο 3Η Νίκη Κεραμέως μίλησε και για το Επίπεδο 3, τη νέα βαθμίδα τεχνικής εκπαίδευσης, που μπαίνει ανάμεσα στο γυμνάσιο και το λύκειο.
«Το Επίπεδο 3, που θα υπάρχει μεταξύ γυμνασίου και λυκείου, είναι κάτι που εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε η υπουργός Παιδείας.
Στο επίπεδο αυτό θα μπορεί κανείς να ακολουθήσει κάποια τεχνικά επαγγέλματα έχοντας το απολυτήριο γυμνασίου. Η διάρκεια της φοίτησης στο επίπεδο αυτό θα είναι δύο χρόνια και οι μαθητές θα παρακολουθούν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Στις περισσότερες χώρες το ποσοστό που ακολουθεί την αναβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση αγγίζει μέχρι και το 70%, όπως συμβαίνει στη Φινλανδία.
«Η βασική αρχή της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι η διαπερατότητα, να ανοίγουν δηλαδή όλοι οι δρόμοι», κατέληξε η κ. Κεραμέως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Μητσοτάκης στη Βουλή: «Η κυβέρνηση τηρεί τη συμφωνία με τους πολίτες»
- Γεννηματά: «Να καλύψει το κράτος το 100% των ασφαλιστικών εισφορών»
- Αυγενάκης: «Να ξαναγίνει το ΟΑΚΑ στολίδι, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων»