Λευτέρης Αυγενάκης

Το όραμα, το στρατηγικό σχέδιο και τα πεπραγμένα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Του Μάκη Θεοδώση

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέλυσε την πλήρη αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, ενώ την παρουσίαση των επιμέρους τομέων του πλάνου ανάπτυξης έκαναν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ Νεκτάριος Βιδάκης και ο συντονιστής – γενικός διευθυντής Κωνσταντίνος Χαλιορής, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό οι Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand A.E., η οποία εκπόνησε το ολοκληρωμένο Master Plan για το ΟΑΚΑ, και ο Χρήστος Χρηστακίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΟΑΚΑ.

Απολογισμός των παρεμβάσεων

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε αρχικά τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από πέρυσι προκειμένου να συντηρηθούν άμεσα οι παραμελημένες αθλητικές εγκαταστάσεις, ολυμπιακές και μη, που εποπτεύονται από τη ΓΓΑ και κατόπιν επικεντρώθηκε στο ΟΑΚΑ.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλήθος των δράσεων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του, έπειτα από 16 χρόνια, και στις μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες συμβαδίζουν και με το ήδη εκπονημένο Master Plan. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται:

 • Στέγες Καλατράβα
 • Ενεργειακές αναβαθμίσεις
 • Εγκαταστάσεις τένις
 • Συνεργασία με Lamda Development (νέα πισίνα, ξενώνες)
 • Σπίτι του Χάντμπολ
 • Σπίτι Αθλητικών Ομοσπονδιών
 • Ανακατασκευή στίβων
 • Μουσεία
 • Εγκαταστάσεις ΕΟΚΑΝ
 • Εγκαταστάσεις ΕΚΑΕ
 • ΣΣΕ εργαζομένων
Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Αυγενάκης επισήμανε τα πεπραγμένα που έχουν γίνει στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Πασχίζουμε ώστε το ΟΑΚΑ να ξαναγίνει, εκτός από κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι. Ένας χώρος που, εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Θέλω, ξεκινώντας, να επισημάνω πως η αθλητική μεταρρύθμιση για την οποία μιλάμε και εξελίσσεται όλο αυτό το διάστημα δεν είναι μόνο οι θεσμικές τομές για τον τρόπο λειτουργίας των αθλητικών φορέων.

Αθλητική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη του αθλητισμού είναι να αλλάξουν όψη και οι γερασμένες, ασυντήρητες και επικίνδυνες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας μας.

Ψηφιακή καταγραφή

Αφού ολοκληρώσαμε τη λεπτομερή καταγραφή των εγκαταστάσεων που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, μια πρωτοποριακή ψηφιακή καινοτομία, την πλατφόρμα ΠΕΛΟΠΑΣ. Εκεί καταγράφονται όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, για να μπορούμε να γνωρίζουμε την παλαιότητα της εκάστοτε αθλητικής εγκατάστασης, τις ελλείψεις και τις πραγματικές τους ανάγκες, τη λειτουργικότητα, τον βαθμό προόδου ως προς την αδειοδότηση, τα αθλήματα που εξυπηρετούν κ.λπ.

Η λίστα των έργων:
 • Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων:

Υπογράψαμε με την ΚΑΕ ΑΕΚ, τον Δήμο Φυλής, το ΣΕΦ και τις οκτώ μαχητικές ομοσπονδίες που κάνουν χρήση της εγκατάστασης “Μνημόνιο Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων”. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη αθλητική αξιοποίηση ολυμπιακής εγκατάστασης!

 • Ολυμπιακό χωριό, η εικόνα εγκατάλειψης. Η μόνη συντήρηση που γινόταν ήταν από τη φιλοτιμία των τριών ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων που χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις.

Σήμερα, επιτέλους, το Ολυμπιακό Χωριό πέρασε στη ΓΓΑ, από τον ΟΑΕΔ όπου ανήκε για πολλά χρόνια. Ορίσαμε διοίκηση, η οποία προέβη στις απαραίτητες συντηρήσεις και προετοιμάζει πλάνο αξιοποίησής του. Παράλληλα, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας η σύσταση αυτοτελούς διοικητικού οργανισμού για τη διαχείριση ενός μεγάλου ολυμπιακού ακινήτου που είχε οδηγηθεί σε μαρασμό.

 • Στον Βύρωνα, το Σκοπευτήριο είχε εγκαταλειφθεί. Όχι μόνο δεν υπήρχε συντήρηση, αλλά αντιμετώπιζε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και προβλήματα χρήσης. Δεν υπήρχε καν διοίκηση, και η μόνη που πάσχιζε να το κρατήσει ζωντανό ήταν η Σκοπευτική Ομοσπονδία.

Σήμερα έχει οριστεί διοίκηση, η οποία έχει μεθοδεύσει σειρά ζητημάτων που άπτονται των αδειοδοτήσεων και της συνολικής αξιοποίησης των εγκαταστάσεών του.

 • Παιανία ‒ σπίτι του κλειστού στίβου και του βόλεϊ: πλήρης εγκατάλειψη. Δολιοφθορές, λεηλασία. Είχαν ξηλωθεί τα πάντα, μέχρι και τα καλώδια! Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Δήμο Παιανίας και την Περιφέρεια Αττικής.

Ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδα οι μελέτες, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στις εργασίες ανακαίνισης και να αποδοθούν οι εγκαταστάσεις στην αθλητική οικογένεια. Όσο πιο σύντομα μπορούμε.

 • Στο Σχιστό παρέμενε αναξιοποίητη έκταση 115 στρεμμάτων. Τη μεταβιβάσαμε στον Δήμο Κορυδαλλού κατόπιν αιτήματός του, λύνοντας ουσιαστικά ένα ζήτημα που χρόνιζε από τη δεκαετία του 1990, για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο αθλητικό πολυκέντρο, με τη συνεργασία της ΓΓΑ και της Περιφέρειας Αττικής, που θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης σε Συνέντευξη Τύπου

Η αναμόρφωση του ΟΑΚΑ
Ενεργοποιήθηκε το Master Plan, όπου και περιλαμβάνονται τα εξής:
 1. Στέγες Καλατράβα

Έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη συντήρησης αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα καθώς και η προμελέτη συντήρησης δομικών κατασκευών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Εδώ να σημειωθεί ότι τα ζητήματα συντήρησης αποδείχτηκαν πολύ πιο περίπλοκα απ’ ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά. Ήταν ζωτικής σημασίας να ελέγξουμε πολύ εξειδικευμένα ζητήματα στατικής επάρκειας, κατασκευής και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ πριν.

Τα επόμενα βήματα είναι:

 1. Εκπόνηση επιμέρους μελετών συντήρησης αρχιτεκτονικών κατασκευών
 2. Έκδοση τευχών δημοπράτησης
 3. Προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο της συντήρησης
 4. Ενεργειακές αναβαθμίσεις

Σκοπός των παρεμβάσεών μας είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, το οποίο κοστίζει περισσότερο από 4 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω από το 40% του προϋπολογισμού του ή, με άλλα λόγια, 11.000 ευρώ ημερησίως!

Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση συνολικής – ολιστικής μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ύψους 10 εκατ. ευρώ.

 1. Εγκαταστάσεις τένις

Προχωρήσαμε σε αξιοποίηση της ολυμπιακής εγκατάστασης του τένις με τα δύο μεγάλα κεντρικά γήπεδα και τα 14 μικρότερα. Με διαδικασία και πλαίσιο διαφανές διενεργήσαμε διαγωνισμό, όπου πλειοδότης αναδείχτηκε η εταιρεία “Στάδιο 2020”, που μίσθωσε την εγκατάσταση και αυτό επέφερε αύξηση των εσόδων.

Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις συντηρήθηκαν και αναβαθμίστηκαν, όρος που είχε περιληφθεί στις υποχρεώσεις της εταιρείας του μισθωτή.

Η αξιοποίηση αυτή δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση νέων αθλητικών διοργανώσεων τένις διεθνούς εμβέλειας.

 1. Συνεργασία με Lamda Development

Με τη Lamda Development υπογράψαμε, ως γνωστόν, Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας στις 28 Ιουλίου για τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό.

Στο Μνημόνιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η Lamda θα εξετάσει προτάσεις του υφυπουργείου με στόχο τον σχεδιασμό αξιοποίησης και ανακαίνισης των ολυμπιακών μας και εν γένει αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αττική.

Σας ανακοινώνουμε, λοιπόν, ότι τις επόμενες  ημέρες καταθέτουμε πρόταση προς την εταιρεία για την πλήρη ανακατασκευή του Κέντρου Υγρού Στίβου στο Ολυμπιακό Στάδιο καθώς και την κατασκευή μιας ακόμη, νέας, πισίνας 25×25 μ., για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες προετοιμασίας των αθλητών εν όψει της προολυμπιακής σεζόν.

Παράλληλα, πρόκειται να καταθέσουμε άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, πρόταση που θα αφορά την ανακαίνιση μέρους των ξενώνων που φιλοξενούν τους πρωταθλητές μας στο ΟΑΚΑ.

 1. Κατασκευή «Σπιτιού του Χάντμπολ»

Βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο των συζητήσεων με την Ομοσπονδία του Χάντμπολ και το αντίστοιχο τμήμα της ΑΕΚ, προκειμένου να κατασκευαστεί άμεσα γήπεδο διεθνών προδιαγραφών που θα μπορεί να φιλοξενεί και τις εθνικές ομάδες, εν όψει και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Εφήβων το προσεχές καλοκαίρι. Διοργάνωση που έχει ενταχθεί και στις εκδηλώσεις “Ελλάδα 2021”.

 1. Κατασκευή «Σπιτιού των Αθλητικών Ομοσπονδιών»

Σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου, μεγάλου κτιρίου, εντός του ΟΑΚΑ, το οποίο θα στεγάσει πλήρως όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας.

Έτσι, όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες θα έχουν την έδρα τους σε ένα σημείο, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας για τη λειτουργία τους και παράλληλα εκπέμπεται ένας υψηλός συμβολισμός: Να βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο, στην κορυφαία, εμβληματική ολυμπιακή εγκατάσταση της χώρας μας.

 1. Έργα ανακατασκευής εγκαταστάσεων στίβου

Η Περιφέρεια Αττικής, την οποία ευχαριστούμε, έκανε δεκτό το αίτημά μας και εντάσσει έργα ανακατασκευής των τεσσάρων εγκαταστάσεων στίβου, δηλαδή του κεντρικού σταδίου, των δύο ανοιχτών και του κλειστού προπονητηρίου, ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

 1. Μουσεία

Προετοιμάζουμε, σε στενή συνεργασία με μεγάλη διεθνή ομοσπονδία, την αξιοποίηση του σπουδαίου και μοναδικού μουσειακού της υλικού, σε χώρο που θα της διαθέσουμε εντός των εγκαταστάσεων και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέλος, ολοκληρώθηκε η πεζογέφυρα σύνδεσης του ΟΑΚΑ με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, που πρόκειται να λειτουργήσει σε γειτονικό κτίριο από τα μέσα του Δεκεμβρίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM