Εκλογές-ΗΠΑ: «Πυρετός» δημοσκοπήσεων και αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους

Εκλογές-ΗΠΑ: Μια ανάσα πριν από την αναμέτρηση-Τι λένε οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις-Τραμπ και Μπάιντεν στη μάχη για να κερδίσουν τους αναποφάσιστους

Της ΒΙΚΥΣ ΚΑΛΟΦΩΤΙΑ 

 

Αναμφισβήτητα η φετινή εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη διαδικασία κυρίως λόγω της πανδημίας Covid-19 και σε δεύτερο φόντο λόγω της εκ διαμέτρου διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης των υποψηφίων, του προέδρου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ και του υποψηφίου από την πλευρά των Δημοκρατικών και πρώην αντιπροέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, πέρα από αυτές τις ιδιάζουσες παραμέτρους που θα αναδείξουν τον τελικό νικητή, σκέψεις προκαλούν οι φήμες για την ενδεχόμενη πιθανότητα καθυστέρησης της ανακοίνωσης της λαϊκής ετυμηγορίας ή ακόμη και περί αμφισβητούμενου αποτελέσματος. Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις γέρνουν υπέρ του Τζο Μπάιντεν με την διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων να παγιώνεται, κατά μέσο όρο, στο 8%, σε πανεθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δεν θα αντιμετωπίσει καμία απολύτως δυσκολία στο να κερδίσει τους 270 εκλέκτορες σε σύνολο 538 που απαιτούνται για να λάβει το εισιτήριο με προορισμό τον Λευκό Οίκο, ενώ το γεγονός ότι ήδη έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα πάνω από 92 εκατομμύρια Αμερικανοί, καθιστά αρκετά απαιτητική την καταμέτρηση των ψήφων. Παρ’όλα αυτά, τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί και μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής «κούρσας» και οι δύο υποψήφιοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν την καθοριστική ψήφο και του καθόλου αμελητέου ποσοστού των αναποφάσιστων.

Trump kapelo

Οικονομία: Όταν οι Αμερικανοί έδιναν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Τραμπ

Να σημειωθεί ότι μολονότι ο Τζο Μπάιντεν προηγείται εδώ και μήνες σταθερά στις ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσκοπήσεις, για αρκετά μεγάλη περίοδο οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούσαν να εμπιστεύονται περισσότερο τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον τομέα της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετά καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την τάση είχε διαδραματίσει η υπόσχεση του ίδιου περί αναβίωσης του κλάδου της μεταποιητικής βιομηχανίας, που για πολλές δεκαετίες αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής επιτυχίας της υπερδύναμης, πριν υποκύψει στον ανταγωνισμό εκ Κίνας και Μεξικού κατά το χρονικό διάστημα των είκοσι τελευταίων ετών.

Ανεξάρτητα πάντως από τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής αναβίωσης της εγχώριας παραγωγής, οι πολιτικές τακτικές του Τραμπ και τα περιβόητα πλέον σλόγκαν του «Make America Great Again» και «America First» συνεχίζουν να βρίσκουν υποστηρικτές ανάμεσα στους εκπροσώπους της εργατικής τάξης.

Υπό αυτή την έννοια δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι και ο δημοκρατικός συνδιεκδικητής του προεδρικού «θρόνου» υπόσχεται τώρα επίσης την βιομηχανική αναγέννηση των ΗΠΑ, κάτι που στην πράξη σημαίνει παραγωγή περισσότερων προϊόντων επί αμερικανικού εδάφους.

Υπονοούμενα Τραμπ για απόλυση του Φάουτσι μετά τις εκλογές

Σίγουρα ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας έχει συντελέσει αποφασιστικά στο ότι ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των Αμερικανών ψηφοφόρων θα… γυρίσει την πλάτη στον νυν πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Όλα δείχνουν ότι λειτούργησε μάλλον αρνητικά η τάση του να αστειεύεται δημόσια και να χλευάζει, τόσο την ύπαρξη του κορoνοϊού, όσο και τα μέτρα προστασίας από την -κατ'αυτόν... υποτιθέμενη- φονική δράση του, τα οποία φαίνεται ότι άργησε να λάβει με αποτέλεσμα η χώρα να μην σταματά να θρηνεί θύματα και ο αριθμός των κρουσμάτων να «σκαρφαλώνει» κάθε μέρα με αμείωτους ρυθμούς.

Ο ίδιος άφησε σήμερα να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να επιδιώξει την απόλυση του μέλους του «πυρήνα» του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του εν λόγω ιού, κορυφαίου λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ και διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, Άντονι Φάουτσι, αφού αυτός δεν δίστασε να επικρίνει περαιτέρω τη διαχείριση του Τραμπ σε ό,τι αφορά την πανδημία.

Συγκεκριμένα, ο Φάουτσι αναφέρθηκε στους επανειλημμένους ισχυρισμούς του νυν προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα «ξεπερνά» την πανδημία, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μολύνονται καθημερινά, αναφέροντας σε ξένα μέσα ενημέρωσης πως «οι προοπτικές δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες».

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, υπεραμύνθηκε της διαχείρισής του για την αντιμετώπιση του Covid-19, κατά τη διάρκεια πρόσφατης προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μαϊάμι, πυροδοτώντας μάλιστα έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους οπαδούς του, οι οποίοι δεν δίστασαν να αρχίσουν να φωνάζουν συνθήματα, με χαρακτηριστικό το: «Απόλυσε τον Φάουτσι». Απαντώντας στο σύνθημα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μην το πείτε σε κανέναν, αλλά επιτρέψτε μου να περιμένω λίγο μετά τις εκλογές», δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα τις προθέσεις του αναφορικά με το μέλλον του πρώην εκλεκτού του συμβούλου, τον οποίο αρκετοί ήταν εκείνοι που στην Ελλάδα χαρακτήρισαν ως τον Αμερικανό «Σωτήρη Τσιόδρα».

Εκτεταμένος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Τραμπ σε περίπτωση επανεκλογής

Όπως αναφέρει το Politico, στην κορυφή της ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ και των υψηλόβαθμων συμβούλων του, συγκαταλέγεται, επίσης ο εκτεταμένος ανασχηματισμός της κυβέρνησής του, στην περίπτωση βέβαια, που ο ίδιος επανεκλεγεί για μία δεύτερη προεδρική θητεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο του ανασχηματισμού πρόκειται να βρεθεί η αποπομπή αξιωματούχων που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά και σε τομείς που σχετίζονται με την υγεία, αλλά και τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί μη έμπιστους, αργούς στη δράση τους ή αρνητές της υλοποίησης των εντολών του.

Η κίνηση αυτή έχει ως σκοπό την απομάκρυνση οποιουδήποτε μέλους της κυβέρνησης που κατά καιρούς ήρθε σε σύγκρουση μαζί του, έδειξε απροθυμία στο να συμμετάσχει σε έρευνες που ζήτησε ο ίδιος ή έχει ζητήσει από τον αυτόν να ακολουθήσει ένα διαφορετικό και πιο σκληρό δρόμο, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και εν μέσω του θολού τοπίου που επικρατεί παγκοσμίως σε πολιτικό και οικονομικο-κοινωνικό επίπεδο, αλλά κυρίως στον τομέα της υγείας που «αιμορραγεί» ως απόρροια του κορονοϊού, απομένει την 3η Νοεμβρίου να μάθουμε ποιος τελικά θα είναι αυτός που κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού για την αλήθεια που ο καθένας τους πρεσβεύει. Την αλήθεια και την θέλησή του να… σηκώσει τα μανίκια για ουσιαστική δράση και δημιουργία.

Για δημιουργία, που όχι μόνο θα αποτελέσει τη νέα εποχή στην ήπειρο του -αλλοτινού και ξεθωριασμένου πλέον ασυναγώνιστα «σπουδαίου» ονείρου- αλλά θα επηρεάσει και τις χώρες εκείνες, που «γέρασαν» παλεύοντας επί χρόνια να επιβιώσουν. Να επιβιώσουν, συντηρώντας πολλά μικρά όνειρα μαζί, με την ελπίδα κάπως, κάπου, κάποτε, οι συνθήκες να ευθυγραμμιστούν και όλα μαζί να σχηματίσουν εκείνο, το πολυπόθητο μεγάλο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM