Νέες αλλαγές φέρνει στην επιφάνεια το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς οι υπερωρίες θα πληρώνονται ουσιαστικά με ρεπό.
Το εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη (29/10) στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γιάννης Βρούτσης θεσπίζει και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, στην οποία θα παρακολουθείται το πραγματικό ωράριο για όσους δουλεύουν μέσω τηλεργασίας.
Επιπλέον, η πραγματοποίηση απεργίας καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θεσπίζεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την λήψη απόφασης. Κατά αυτόν τον τρόπο θα απαιτείται η πλειοψηφία όχι των παρισταμένων, αλλά του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στην οποιαδήποτε επιχείρηση-εταιρεία.
Πιο συγκεκριμένα, στον νέο εργασιακό νομοσχέδιο:
- Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν τους εργαζομένους έως και δέκα ώρες ημερησίως και χωρίς να καταβάλλουν υπερωρίες, αλλά να τις αντισταθμίζουν με μειωμένο ωράριο ή ρεπό.
- Προβλέπεται αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών
- Διευρύνεται η λίστα επιχειρήσεων για τις οποίες επιτρέπει κυριακάτικη εργασία.
- Για την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας», δημιουργείται ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων.
- Θεσπίζεται άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμων ημερών και πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.
- Παράλληλα, θεσπίζεται άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Όσα αλλάζουν στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο
- Βρούτσης για αναδρομικά: «Τα ποσά θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα»
- Βρούτσης για τηλεργασία: «Καμία μεταβολή του μισθού και της σύμβασης»