Συναγερμός έχει σημάνει αυτή την ώρα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, καθώς το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται μόλις μια «ανάσα» από το Καστελόριζο.
Η Τουρκία δεν κατεβάζει τους τόνους, αντιθέτως μάλιστα κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση, δίχως να ενδιαφέρεται για τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.
Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο
Με τον παράνομο χάρτη έρευνας και διάσωσης που εξέδωσε, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Παράλληλα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνεχίζει να πλέει μέσα στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή, και μάλιστα με κλειστούς τους πομπούς από το βράδυ της Δευτέρας (19/10).
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τις 10:00 το πρωί της Τρίτης (20/10), το Oruc Reis βρίσκεται σε απόσταση μόλις 12 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο και συνεχίζει την πορεία του κατευθυνόμενο βορειοανατολικά.
Να σημειωθεί πως το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι φρεγάτες και οι πυραυλάκατοι του πολεμικού ναυτικού, με φανερά ενισχυμένη παρουσία.
Η πορεία που έχει χαράξει μέχρι στιγμής το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας, δείχνει ότι δεν θα προσεγγίσει τόσο όσο την προηγούμενη φορά. Ωστόσο, οι αξιωματικοί στο Πεντάγωνο επισημαίνουν ότι είναι ζήτημα μερικών μοιρών για να βρεθεί πιο κοντά από το «αναμενόμενο».
Σε δύο μέρες λήγει η παράνομη τουρκική NAVTEX
Την ίδια ώρα, εκπνέει σε 2 ημέρες η παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis εκπνέει σε δύο ημέρες και ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει ολοένα και πιο σαφείς τις προθέσεις του για ένα ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό, πιθανόν αποτελεί αποτέλεσμα της πίστωσης χρόνου που δόθηκε στην Άγκυρα από την ΕΕ, συνεπώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιταχύνει και κλιμακώνει τις προκλήσεις.
Το Oruc Reis όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Τουρκίας για δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας, «στέλνει» το Oruc Reis, όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο. Την ίδια ώρα με τον παράνομο χάρτη «οριοθετεί» την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στα όρια αυτού που αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα», «γκριζάροντας» ωστόσο το μισό Αιγαίο.
Εξάλλου, τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατέστησε σαφές πως εκείνος και η χώρα του θα συνεχίσουν ακάθεκτοι να κινούνται με βάση τους στόχους τους στην περιοχή, διεκδικώντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.
Που θα φτάσει το όμως το Oruc Reis
Το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα, το μέχρι που θα φτάσει τελικά το Oruc Reis και σε ποιο βαθμό θα παραβιάσει τα «όρια» προκειμένου να βρεθεί όσο πιο κοντά γίνεται στο Καστελόριζο.
Καθώς η Άγκυρα, όπως όλα δείχνουν, επιθυμεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματα της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Στην ουσία, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο - σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX - αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.
Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Αθήνα
H κίνηση του Oruc Reis ολοένα και πιο βόρεια έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Και ειδικότερα, το το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις και δίνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα.
«Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δίκαια και την κυριαρχία της Ελλάδας», επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονόητα τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Τουρκία: «Η Ελλάδα προκαλεί τα προβλήματα»
- Η Τουρκία απειλεί να φέρει γεωτρύπανο στο Καστελόριζο
- Ελλάδα: Zητά την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας