Ξεκινούν αύριο οι πληρωμές για τις αναστολές εργασίας

Αύριο θα πιστωθούν στους λογαριασμούς άνω των 200.000 εργαζομένων στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον αθλητισμό και την εστίαση τα έκτακτα επιδόματα του κράτους. 

Πρόκειται για εργαζόμενους που τελούσαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης τον Οκτώβριο και ο υπολογισμός του επιδόματος θα γίνει με βάση τα 534 ευρώ.

Από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των 123.000 ανέργων, για τους οποίους παρατάθηκε το επίδομα ανεργίας δύο επιπλέον μήνες.

Αναλυτικά, εγκρίθηκε η πίστωση 93,96 εκατ. ευρώ σε 201.819 δικαιούχους, που αφορούν:
  • Αναστολές συμβάσεων εργαζομένων κατά τον μήνα Οκτώβριο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 59,797 εκατ. ευρώ σε 134.829 δικαιούχους. Υπενθυμίζεται πως για τον Οκτώβριο δικαίωμα στην αναστολή σύμβασης είχαν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, πολιτισμό, μεταφορές, αθλητισμό και εστίαση, όπως και σε μερικούς άλλους ΚΑΔ που θεωρούνταν πληττόμενοι. Ταυτόχρονα, καθώς από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκίνησαν τα τοπικά lockdown, αναλογία της ειδικής αποζημίωσης δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή στις επίμαχες Περιφερειακές Ενότητες έπειτα από προσωρινή αναστολή της επιχείρησης με κρατική εντολή (για παράδειγμα, στην Κοζάνη από 16 Οκτωβρίου, στην Καστοριά από 23 Οκτωβρίου, σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Ροδόπη και Σέρρες από 30 Οκτωβρίου). Εντός της ίδιας δεξαμενής είναι και οι εργαζόμενοι ευπαθών ομάδων ανά την επικράτεια που δηλώθηκαν από τον εργοδότη τους σε αναστολή.
  • Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 25,596 εκατ. ευρώ σε 50.785 δικαιούχους.
  • Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 8,571 εκατ. ευρώ σε 16.205 δικαιούχους.

Παρατείνεται για δύο μήνες η καταβολή του επιδόματος σε 123.000 ανέργους, τα επιδόματα των οποίων έληξαν ή λήγουν εντός της περιόδου Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν συνολικά 100 εκατ. ευρώ ως εξής:
  • Όσοι λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ανεργίας θα πάρουν επιπλέον 800 ευρώ, συν 10% για κάθε παιδί.
  • Όσοι λαμβάνουν την επιδότηση μακροχρόνιας ανεργίας θα πάρουν επιπλέον 400 ευρώ.
  • Όσοι λαμβάνουν το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων θα λάβουν επιπλέον 720 ευρώ.

Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα της παράτασης θα λάβουν ποσό αναλογικό, με βάση τις ημέρες ανεργίας τους.

Η καταβολή θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια, ενώ δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
  • Για όσους ανέργους η επιδότησήτους έληξε στο χρονικό διάστημα 1-19 Σεπτεμβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση θα καταβληθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.
  • Για όσους ανέργους η επιδότησή τους έληξε στο χρονικό διάστημα 20 Σεπτεμβρίου - 19 Οκτωβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα καταβληθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
  • Για όσους ανέργους η επιδότησή τους έληξε στο χρονικό διάστημα 20-31 Οκτωβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα καταβληθεί εντός Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
  • Για όσους ανέργους η επιδότησή τους έληξε ή λήγει εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021.
  • Για όσους ανέργους η επιδότησή τους λήγει εντός του Δεκεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021 και η καταβολή του δεύτερου επιπλέον μήνα επιδότησης θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου 2021.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM