Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι το δικαιούνται

Έκτακτο βοήθημα και φέτος αναμένεται να πάρουν χιλιάδες οικονομικά ευάλωτοι πολίτες, με την κυβέρνηση να σκιαγραφεί αυτή την ώρα, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του φετινού κοινωνικού μερίσματος

Του Βασίλη Τσεκούρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες σκέψεις είναι να δοθεί αρχικά, σε όσους λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά και στους υγειονομικούς υπαλλήλους, που έχουν σηκώσει όλο το βάρος της πανδημίας. Άγνωστο παραμένει αν θα ενισχυθούν οικονομικά και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Ωστόσο, από το μέρισμα φαίνεται πως θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι, καθώς πριν λίγες εβδομάδες έλαβαν τα αναδρομικά ύψους 1,4 δις ευρώ και επίκειται δεύτερος κύκλος πληρωμής αναδρομικών. Στο σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να μην πάρουν μέρισμα όσοι έχουν πάρει πρόσφατα χρήματα από το κράτος, που σημαίνει ότι εξαιρούνται και όσοι έχουν πάρει την έκτακτη αποζημίωση των 534 ευρώ.

Δεν αποκλείεται όμως, το μέρισμα να πάρουν ελάχιστοι χαμηλοσυνταξιούχοι (κάτω των 1.000 ευρώ) που δεν πήραν αναδρομικά ούτε δικαιούνται να πάρουν. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει η σκέψη να τους δοθεί φέτος, κοινωνικό μέρισμα, το οποίο και θα πληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα διανεμηθεί δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που άγγιζε ακόμα και τα 900 εκατ. Φέτος, λόγω των έκτακτων συνθηκών και του τεράστιου ελλείμματος στον προϋπολογισμό, το κονδύλι δεν θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM