Eurogroup: Νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Τα μέτρα ελάφρυνσης έρχονται ως επιβράβευση της Ελλάδας, η οποία τήρησε τις δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η απόφαση του Εurogroup έρχεται ως συνέχεια στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου και ήταν θετική για την Ελλάδα, διαπιστώνοντας ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, υλοποιώντας ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.

Όπως τονίζει, η πιο σημαντική μεταρρύθμιση είναι ο κώδικας αφερεγγυότητας, που αναμένεται να διευκολύνει την επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τα 640 εκατ. ευρώ από τα 767 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Eυρωζώνης.

Τα υπόλοιπα 137 εκατ. ευρώ θα προέλθουν έμμεσα, και όχι ως πραγματικό χρήμα, με τη συνέχιση της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων σε μέρος των δανείων της δεύτερης διάσωσης της χώρας.

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕSM, τα 640 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτούν τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, σήμερα εγκρίνονται και οι εκθέσεις της Επιτροπής για τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών του 2021. Η Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού το έχει χαρακτηρίσει σύμφωνο με τις  κοινοτικές συστάσεις εν μέσω πανδημίας, συστάσεις που εστιάζονται στη στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας, ενώ οι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η  Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και άλλες, θα πρέπει να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους μεσοπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM