Στα 4,8 δισ. ευρώ ανεβάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τον πήχη των εισπράξεων για το τρέχον έτος, από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, και προκειμένου να πετύχει το φιλόδοξο στόχο αρχίζει την «πολιορκία» διαρκείας με τηλέφωνα και e-mails, σε περίπου 80.000 οφειλέτες.
Πρόκειται για «οφειλέτες» με «κόκκινα» χρέη προς την εφορία. Με χρέη δηλαδή για τα οποία δεν έγινε καμιά προσπάθεια διευθέτησης, ούτε ένταξης σε κάποια από τις ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών- η οποία αποτελεί κεντρική προτεραιότητα σύμφωνα με το φετινό Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ- οι εν λόγω οφειλέτες θα ενημερωθούν αρμοδίως για τα χρέη τους, είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά. Στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν ή αγνοήσουν τις ρυθμίσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.
Το 2022 επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 818.622 περιπτώσεις, ενώ προηγουμένως οι φορολογικές αρχές επικοινώνησαν με 824.582 φορολογούμενους που εμφάνισαν ληξιπρόθεσμη οφειλή για πρώτη φορά.
Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από την ΑΑΔΕ
Παράλληλα η ΑΑΔΕ, προχωράει στην παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών όπως: η χορήγηση ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα, η ανάπτυξη εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο), η ενημέρωση ανά 3μηνο των κληρονόμων αποβιωσάντων ως προς τις υποχρεώσεις τους, η επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου δωρεάς/γονικής παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις, η επέκταση εφαρμογής για ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για προγενέστερα του 2022 έτη κ.ά.
Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου η ΑΑΔΕ σχεδιάζει τη διενέργεια 179.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και την αποστολή 25.000 εκκαθαριστικών με έξτρα φόρους. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν τα νέα ηλεκτρονικά εργαλεία, όπως το «ΕΛΕΓΧΟΣLive» που από τον επόμενο μήνα θα δίνει τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με tablet, να έχουν πρόσβαση στο προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Οι δράσεις που προβλέπει για φέτος το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:
*Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής)
*Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων.
*Αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.
*Εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.
*Ταυτοποίηση επωνυμικών στοιχείων με αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας.
*Αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου κατά την υποβολή δηλώσεων.
*Αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) -Ανώνυμες Εταιρείες
*Επιλογή ΚΑΔ κατά την έναρξη ή μεταβολή επιχείρησης
*Βεβαιώσεις Μητρώου με ενσωμάτωση QR Code
*Ψηφιοποίηση διαδικασίας για τη χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας σε αναπήρους
*Επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων για τροποποιητικές δηλώσεις και για λοιπές περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων (μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου)
*Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (Πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο)
*Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) – Διασύνδεση με Κτηματολόγιο.
*Επέκταση εφαρμογής για ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για προγενέστερα του 2022 έτη
*Εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά – Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.
Πηγη ertnews